PDA

Bekijk de volledige versie : Aantwaarps imago stilaan een écht probleem...


Barst
11th December 2004, 03:48
Zou het kunnen dat het imago in de Kempen parallel loopt aan dat van het Waasland??


Antwerps imago schaadt universiteit -
Negatief beeld van de stad beinvloedt studiekeuze


BRUSSEL - De Universiteit Antwerpen (UA) ondervindt nadeel van het negatieve imago van de stad Antwerpen. Vooral voor de rekrutering van studenten buiten de stad speelt het de UA parten. Dat blijkt uit een imago-onderzoek van de universiteit.


DE Schelde is een psychologische barrière voor de jongeren uit het Waasland. Want hoewel Antwerpen voor hen dichterbij is dan Gent, voelen ze zich in hun studiekeuze meer tot de Arteveldestad aangesproken dan tot Antwerpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van VVL/BBDO, het communicatiebureau waarvan de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens directeur was voor hij in de politiek stapte. Dat onderzocht in opdracht van de UA het imago van de pluralistische universiteit een jaar na de fusie van Ruca, UIA en Ufsia. De Antwerpse rector Francis Van Loon lichtte in zijn toespraak op de alumni-avond vrijdag een tipje van de sluier.

Driehonderd leerlingen uit het secundair onderwijs, bijna vijfhonderd UA-studenten en bijna zeshonderd oud-studenten werden bevraagd. Uit de resultaten blijkt dat de universiteit vooral bij de leerlingen - potentiële studenten - een slechte invloed ondervindt van het stadsimago van Antwerpen.

Studenten en alumni ondervinden de stad helemaal niet als iets negatiefs. Bij de jongeren buiten Antwerpen daarentegen overschaduwt het negatieve imago van de stad hun eerder positieve beeld van de universiteit zelf, die zij zien als een ,,universiteit op mensenmaat'' - persoonlijke relaties, kleine afstand met de professoren.

Maar dat mooie plaatje is niet sterk genoeg om de schaduw van de boze grote stad weg te blazen. Toch niet bij de leerlingen van het Waasland, de streek van Sint-Niklaas en Beveren, op wie het onderzoek toegespitst was. De leerlingen in de stad zelf hebben minder last van dat negatieve beeld. De conclusie is: wie in Antwerpen is, is tevreden over de stad. Wie erbuiten staat, voelt zich niet aangetrokken.

De rector stelde vrijdag vast dat Gent het omgekeerde heeft meegemaakt. Het positieve stadsimago heeft de laatste jaren een aanzuigeffect op de Universiteit Gent. De studentenaantallen zijn daar de laatste jaren spectaculair gestegen. In Antwerpen dreigt het omgekeerde te gebeuren. Want volgens rector Van Loon zijn de studentenaantallen lager dan kan worden verwacht op basis van de positieve associaties die leerlingen maken bij het zien van de naam UA.

In de ,,imagorangorde'' die uit het onderzoek kwam, is de Universiteit Antwerpen derde, na Leuven en Gent. De Vrije Universiteit Brussel eindigde na de UA. ,,Die heeft blijkbaar een wat onduidelijk imago'', aldus Van Loon.

De Antwerpse schepen van Cultuur, Philip Heylen, zei in een reactie dat de stad ,,het Waasland zal veroveren''. Dat moet lukken door zich te profileren als ,,meer dan studentenstad''. Heylen wil vooral het cultuuraanbod en de internationale uitstraling van de stad uitspelen.

Burgemeester Patrick Janssens was op de alumni-avond vrijdag als oud-student politieke en sociale wetenschappen een van de kandidaten voor de award ,,alumnus van het jaar 2004''.


11/12/2004 Pieter Lesaffer

©Copyright De Standaard