PDA

Bekijk de volledige versie : Berlusconi opnieuw vrijuit


Barst
11th December 2004, 00:17
Ter ondersteuning van de these dat de democratie inderdaad soms niet meer blijkt dan de 'minst slechte' regeringsvorm die we tot nog toe hebben uitgevonden... :mad: :(

Berlusconi gaat 'vrijuit' - Verjaring redt Italiaanse premier van corruptiestraf


MILAAN (ap, reuters, eigen berichtgeving) - Het officiële strafblad van Silvio Berlusconi blijft blanco. Een rechtbank in Milaan sprak de regerende Italiaanse premier gisteren vrij van de beschuldiging van corruptie in het zogheten SME-proces. Berlusconi profiteerde (voor de zoveelste keer) mee van het verjaringsprincipe. Italië ontsnapt aan een politieke crisis.


ACHT jaar effectieve celstraf. Plus een levenslang verlies van het recht op het uitoefenen van een publiek mandaat. Dat was de strafmaat die openbaar aanklager Ilda Bocassini eiste tegen Silvio Berlusconi. Het zou Berlusconi, volgens Forbes Magazine met zijn portemonnee van 10 miljard dollar momenteel de dertigste op de ranglijst van rijkste mensen ter wereld, de schandelijke primeur hebben opgeleverd om als eerste zittende premier van zijn land door een strafrechtbank te worden veroordeeld.

Bocassini, in 1997 ook al openbaar aanklager in het proces tegen de Siciliaanse maffiabaas Salvatore Riina en 23 andere mafiosi die werden veroordeeld voor de moord op procureur Falcone, achtte het bewezen dat Berlusconi zich schuldig had gemaakt aan dubbele corruptie. In 1986 zou Berlusconi, in een privatiseringsdossier van het staatsbedrijf SME, smeergeld aan Romeinse rechters hebben betaald om een beslissing in het voordeel van zijn investeerdersgroep te forceren ten nadele van rivaal Carlo De Benedetti.

Eén van de betrokken ,,gecorrumpeerde'' rechters zou door Berlusconi vervolgens systematisch op de loonlijst zijn gezet om het business-imperium van Italiës rijkste zakenman te ,,helpen'' in geval van juridische klachten.

Na een beraadslaging die donderdagnamiddag startte, velde een panel van drie rechters een vonnis waarover premier Berlusconi zich ,,zeer tevreden'' toonde. Hoofdrechter Francesco Castellano en zijn twee collega's oordeelden dat Berlusconi vrijuit ging voor de aanklacht van corruptie in het SME-dossier. En met de inroeping van het principe van de wettelijke verjaring - de tweede corruptieaantijging dateert van 1991 - oordeelde de rechtbank dat Berlusconi ook voor dat tweede luik niet meer veroordeeld kon worden.

De zaak is daarmee nog niet definitief van de baan, want openbaar aanklager Bocassini wil tegen de uitspraak van de rechters in beroep gaan. Bocassini had, gezien de volgens haar ernstige aard van de feiten, de rechtbank expliciet gevraagd om het verjaringsprincipe niet te hulp te roepen. Bovendien is aan de wettelijke termijn van vijftien jaar niet helemaal voldaan.

Ook Berlusconi's advocaten overwegen om beroep aan te tekenen. Zij willen voor hun cliënt ook voor het tweede deel van de corruptieklacht een formele vrijspraak bekomen.

Het vonnis van de Milanese rechtbank redt Silvio Berlusconi alvast van een persoonlijke blamage en Italië van een politieke crisis. Een formele schuldigverklaring zou de regerende Italiaanse premier onder zware druk hebben gezet om af treden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven, ook al had een immer zelfverzekerde Berlusconi laten verstaan dat hij dat niet eens van plan was te doen.

11/12/2004 (fvdp)

©Copyright De Standaard

Barst
11th December 2004, 14:07
Negen jaar cel voor boezemvriend Berlusconi


De Italiaanse senator Marcello Dell'Utri, een zeer goede vriend van premier Berlusconi, is zaterdag veroordeeld tot negen jaar cel wegens betrokkenheid bij maffiapraktijken. Voor de rechtbank in Palermo kreeg Dell'Utri ook een levenslang verbod om een openbaar ambt uit te oefenen.

Het vonnis komt een dag na de beslissing van de rechtbank in Milaan om premier Silvio Berlusconi vrij te spreken in het dossier van omgekochte magistraten. Tegen Marcello Dell'Utri had het parket een gevangenisstraf van 11 jaar geëist, meerbepaald omdat hij de Cosa Nostra, de maffia op Sicilië, financiële steun heeft gegeven. Dat gebeurde via Fininvest, de holding van Berlusconi.

De 63-jarige Siciliaan Dell'Utri begon zijn carrière als bankbediende in Sicilië. Daarna trad hij toe tot Fininvest. Hij is een van de stichters van Forza Italia, de in 1994 opgerichte politieke partij van Berlusconi.

HLN, 11/12/04 10u55