Inloggen

Bekijk de volledige versie : Leerkrachten staken tegen grootste school van Vlaanderen


bijlinda
28th November 2024, 03:58
Leerkrachten staken tegen grootste school van Vlaanderen: “Een klein dorp op één school? Dit willen wij niet”


Komt de grootste school van Vlaanderen in Hasselt te staan, met 3.500 leerlingen? Als het van veel leerkrachten afhangt niet. Dinsdag legden ze het krijtje neer. “Dit is onze laatste serene kreet. Neen aan dit megalomane project.”



“3.500 leerlingen. Stel u dat eens voor. Met de leerkrachten erbij is dat een klein dorp dat ’s ochtends op hetzelfde uur aankomt op school. Bijna een massa-evenement.”

Geschiedenisleerkracht Sarah Vandersmissen (45) zegt het terwijl ze wappert met een blad. Samen met 230 andere leerkrachten houdt ze het “witte, onbeschreven” blad omhoog op de binnenplaats van het Virga Jessecollege in Hasselt. Het blad illustreert de vraag om opnieuw, met een onbeschreven blad deze keer, aan tafel te zitten over de scholen*fusie die er zit aan te komen.

Met die fusieplannen zouden de scholen Kindsheid Jesu, het Virga Jessecollege en Hast samenvloeien in één school, wellicht op de campus van Hast, met in totaal 3.500 leerlingen. Kindsheid Jesu en het Virga Jessecollege zouden wel blijven bestaan als middenschool. Vanaf het derde jaar gaan de leerlingen dan naar de gefusioneerde “megaschool”.


Overprikkelde leerlingen

De 230 leerkrachten die dinsdag het werk neerlegden, gaven een petitie met 5.000 handtekeningen af aan coördinerend directeur Tom Cox. Daarin tekenen ze verzet aan tegen het project, en vooral tegen het scenario dat die grote groep leerlingen op de campus Hast zou worden ondergebracht. Die campus is met zijn 250 op 150 meter te klein, klinkt het. “Leerlingen zullen er overprikkeld verdwijnen in een anonieme massa”, leest de brief.

Vandersmissen, die al twintig jaar geschiedenis geeft op Kindsheid Jesu, zegt dat ze van job verandert als het project doorgaat. Bij andere leerkrachten klinkt een gelijkaardig voornemen. “Ik kan me niet inbeelden hoe de kwaliteit van onderwijs gewaarborgd kan worden op zo’n school. Nu telt onze school al 1.000 leerlingen, wat niet altijd makkelijk is. Dat maal drie? Hoe ziet de toekomst er dan uit – de leerlingen als anonieme nummers, de leerkrachten als niet meer dan werkkrachten?”


Futureproof

Volgens directeur Cox komt de fusie de onderwijskwaliteit ten goede. “Nu blijven leerlingen vaak zes jaar op dezelfde school, terwijl een richting in een andere school misschien beter bij hen past. Met deze plannen werken we een drempel voor hen weg”, klinkt het. Een andere beweegreden is de zogeheten Agion-subsidie van de Vlaamse overheid voor de bouw en renovatie van scholen, zegt Cox. Voor de scholengroep waartoe de drie scholen behoren, bedraagt die 40 miljoen euro. “Het is belangrijk dat we plannen maken over hoe dat te besteden. We willen gebouwen graag futureproof maken en goed uitrusten voor onze leerlingen. Daar hebben we ook al veel over gepraat met de betrokken partijen.”

Bij de stakende leerkrachten dinsdag leeft het gevoel dat dat eerder schijngesprekken waren. Sommigen menen dat het bouwdossier al lang was ingediend toen het gesprek werd geopend. Uit een bevraging van het oudercomité bleek ook dat bijna de helft van de ouders bij Kindsheid Jesu zou overwegen om te vertrekken als de plannen uitgevoerd worden.

Door de microfoon op het binnenplein klinkt: “We hadden hier liever niet gestaan vandaag, we hadden liever lesgegeven. Maar dit project is om te huilen als je nadenkt over het welzijn van de leerlingen.” Vanop de eerste verdieping staat een groepje leerlingen met hun ellebogen op de vensterbank toe te kijken naar wat zich afspeelt op de binnenplaats. Ze grijnzen heimelijk. In de namiddag konden ze kiezen tussen studie of naar huis gaan als hun lessen wegvielen door de staking.


Geen sentiment

“Het ligt inderdaad op tafel om de school op de campus Hast te vestigen. Of misschien op twee campussen. We moeten de finale beslissing nog nemen met alle partijen, waarmee we sereen blijven onderhandelen”, stelt Cox. Is het een optie om de fusie niet te laten doorgaan? “Dat ligt niet op tafel. Het is aanschuiven om gebruik te maken van die Vlaamse overheidssubsidie. We hebben al jaren gesleuteld aan dit plan.”

Op het binnenplein gaat de bel. De leerkrachten vertrekken naar huis. Cox is met enkele leerkrachten naar binnen gegaan voor overleg. “Dit is geen zaak van sentiment”, zegt David Schepens (51), die al 25 jaar chemie geeft op het Virga Jessecollege en als vakbondsafgevaardigde de staking mee organiseerde. “Dit is een zaak van rationeel nadenken. Ik heb dossiers van andere gefusioneerde scholen bekeken, en mijn enige conclusie is dat het de scholen niet ten goede komt. Ook de adviezen van de schoolraad waren unaniem negatief.”

Dinsdag 3 december valt de finale beslissing. Net dan beginnen ook de examens. Geen toeval, menen sommige leerkrachten. “Staken is dan geen optie, we moeten onze leerlingen begeleiden door de examenperiode”, stelt Schepens. “Maar we zullen sowieso grotere acties ondernemen mocht het project doorgaan. Deze namiddag slaakten we onze laatste serene kreet: voluit neen aan dit megalomane project.”


DS, 27-11-2024 (Yumi Demeyere)