PDA

Bekijk de volledige versie : Bush onpopulair??


kristofdebruyn
14th March 2006, 12:11
De Amerikaanse president George W. Bush was nooit eerder zo onpopulair bij het Amerikaanse volk als vandaag.
Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau Gallup voor nieuwszender CNN en de krant USA Today. De peiling werd uitgevoerd tussen 10 en 12 maart, net voor de derde verjaardag van de invasie in Irak.
Slechts 36 procent van de ondervraagde Amerikanen vindt dat Bush zijn werk als president goed doet en 60 procent is de tegengestelde mening toegedaan. Tijdens de zes jaar van zijn presidentschap zakte Bush nooit eerder zo laag in de peilingen van Gallup voor CNN en USA Today. Het slechtste cijfer dat Bush totnogtoe in deze peilingen haalde (37 pct) dateert van november vorig jaar. Toen speelden vooral het geweld in Irak en de orkaan Katrina mee in de peiling.
De recente heropleving van geweld in Irak doet de populariteit van Bush nog verder tanen. Net voor de derde verjaardag van de invasie in Irak meent 60 procent van de ondervraagden dat de situatie in Irak voor de VS "slecht" of "erg slecht" is. Dat is 7 procent meer dan in januari toen de regering-Bush nog hamerde op het succes van de Iraakse verkiezingen van 15 december. Slechts 38 procent van de respondenten vindt de ontwikkelingen in Irak positief voor de VS.
bush en de "andere" (http://www.grenzeloos.org/artikel/viewartikel.php?id=575&oms=Grenzeloos,%20nummer%2074)
,,Geen plan voor Irak''

Volgens 57 procent van de ondervraagden was het verkeerd om troepen naar Irak te sturen, en 67 procent denkt dat Bush geen plan heeft voor Irak. De cijfers zijn enigszins verontrustend voor het Republikeinse kamp van Bush, dat bij verkiezingen in november zijn meerderheid in het Amerikaanse Congres moet verdedigen.

Volgens 61 procent van de geregistreerde kiezers die Gallup ondervroeg, is de kwestie Irak een ,,erg belangrijk'' of ,,het belangrijkste'' criterium wanneer ze hun stem uitbrengen. Als ze nu al moesten kiezen zou 55 procent van de ondervraagden in hun kiesdistrict op de Democratische kandidaat stemmen, terwijl slechts 39 procent voor de Republikeinse kandidaat zou kiezen. bava