PDA

Bekijk de volledige versie : Spionageschandalen nekken extreemrechtse AfD


bijlinda
23rd May 2024, 04:01
Spionageschandalen nekken extreemrechtse AfD (en dan moest kopstuk nog SS’ers verdedigen)


Maximilian Krah is uitgegroeid tot hét zorgenkind van AfD. Hij moet vertrekken uit het partijbestuur, omdat een uitspraak van hem over de SS de partij politiek dreigt te isoleren.


De Europese lijsttrekker van het Duitse Alternative für Deutschland (AfD) had een spion van Peking in dienst. De nummer twee zit in een pro-Russisch netwerk. Met verdachte geldstromen uit Chinese hoek en huiszoekingen tot in de kantoren wordt het gerechtelijke net rond de kopstukken steeds strakker. Lijsttrekker Maximilian Krah zet een stap terug.

Van Mallorca over München tot in de Berlijnse Bundestag: voor de huiszoekingen bij AfD-kopstuk Petr Bystron keek het Duitse gerecht vorige donderdag niet op een plek meer of minder. Zo’n zeventig politiemensen doorzochten de locaties voor een dossier rond omkoping en witwassen. Daarbij werden documenten en datadragers meegenomen. “Die zullen worden geanalyseerd op bewijs à charge of à décharge”, zegt het Duitse gerecht in een mededeling.

Bystron heeft bij de aankomende Europese verkiezingen de tweede plaats op de lijst van de Duitse extreemrechtse partij AfD. Hij zetelt vandaag in de Bundestag en profileert zich op Europese en buitenlandse thema’s, waarbij hij een identitaire, pro-Russische lijn bewandelt met hier en daar een uitstap naar een complottheorie. Eén voorbeeld: “De globalistische elite wil ons via vaccins eigenlijk tot slaven maken.”

De jongste weken kwam Bystron in de schijnwerpers door de affaire rond Voice of Europe. Die ‘nieuwswebsite’ maakt deel uit van een Russisch netwerk dat met desinformatie Europa wil destabiliseren. Bystron was de eerste politicus die er een uitgebreid interview aan gaf. Nadien passeerden nog verschillende andere uiterst rechtse activisten en politici op de website, onder wie Vlaams Belangers Filip Dewinter en Filip Brusselmans. Zij zeggen dat ze niet wisten dat de site onder controle van het Kremlin stond. “Die dwaze sancties tegen Rusland treffen onze industrie. We krijgen nu te maken met hoge prijzen voor olie en benzine, en iedereen lijdt daaronder”, zei Bystron in dat interview. Die boodschap verspreidt AfD al jaren. Dat was ook het geval in september 2022, toen de partij een bijeenkomst hield over de energiecrisis waarop ook leden van Vlaams Belang aanwezig waren.


Te grote geldcoupures

De link tussen Bystron en het Voice of Europe-netwerk gaat diep. Hij wordt ervan verdacht geld te hebben gekregen om pro-Russische standpunten te verkondigen – vandaar het onderzoek naar omkoping en witwassen. De Tsjechische inlichtingendienst BIS heeft geluidsopnames waarop te horen is hoe Bystron geld zit te tellen. Hij doet dat in een auto waar ook een Tsjechische zakenman in zit die de handlanger was van de oligarch achter Voice of Europe. Op video’s is ook te zien hoe Bystron pakketjes krijgt. Tijdens een van die overdrachten klaagde de Duitse politicus trouwens over de coupures van het geld dat hij ontving. Omdat het deels om briefjes van 200 euro ging, zou Bystron volgens Der Spiegel hebben gezegd: “Ik kan die niet kwijt in tankstations of in andere winkels.” In het onderzoek naar witwassen dat tegen hem loopt, worden ook verdachte cashstortingen en -afhalingen bij een bank onder de loep genomen. Daarbij is sprake van een bedrag van 35.000 euro. Bystron noemt het onderzoek van het Duitse gerecht “bij de haren getrokken”.


Geld uit China

Ook in een ander dossier rond buitenlandse activiteiten staat een AfD’er centraal. Een voormalige medewerker van Europees Parlementslid Maximilian Krah wordt ervan verdacht te spioneren voor China. Jian G. werd eind april opgepakt omdat hij vanuit het Europarlement gevoelige informatie doorspeelde aan Peking. De man zat in het centrum van de Europese politiek: zijn kantoor grensde aan dat van het AfD-parlementslid. Twee weken geleden hielden Belgische speurders daar een huiszoeking, op vraag van het Duitse gerecht en in aanwezigheid van het Belgisch federaal parket.

Maar G. zou meer gedaan hebben dan alleen inlichtingen verzamelen. De Süddeutsche Zeitungonthulde dat de medewerker verschillende keren “grote sommen geld” gaf aan Krah. De krant baseert zich daarvoor op bronnen die betrokken zijn bij een onderzoek naar mogelijke omkoping. De communicatie van Jian G. werd ruim een jaar afgetapt en daaruit blijkt dat hij Krah meer dan 50.000 euro betaalde. De speurders gaan ervan uit dat het geld niet afkomstig was van G. zelf, maar van de Chinese geheime dienst. Om de herkomst ervan te verhullen, stroomden de bedragen via bedrijfjes van G. naar onder andere het vroegere advocatenkantoor van Krah.

Die affaire-Krah doet denken aan de Chinese contacten van Vlaams Belanger Filip Dewinter. Hij werkte samen met een Chinese ‘culturele vzw’ die uiteindelijk een verlengstuk bleek van het Chinese propagandasysteem. In de periode 2015-2017 kreeg Dewinter zo’n 25.000 euro voor die activiteiten. Daarvan zegt hij dat het om terugbetalingen van onkosten ging. Volgens de toen geldende wetgeving waren de beïnvloedingsactiviteiten niet strafbaar, waardoor het dossier tegen Dewinter werd geseponeerd.


‘Zusterpartij’ Vlaams Belang

Krah is uitgegroeid tot hét zorgenkind van AfD. Vandaag moest hij zich terugtrekken uit het federale partijbestuur. De komende weken houdt hij zich ook op de achtergrond in de campagne voor de Europese verkiezingen. Een pijnlijke beslissing voor de lijsttrekker, maar de druk werd te groot nadat hij in een interview in de Italiaanse krant La Repubblica had gezegd dat “niet elke man die een SS-uniform droeg automatisch een crimineel was”. Voor het Rassemblement National van Marine Le Pen, dat deel uitmaakt van dezelfde Europese fractie als AfD, was dat de druppel: de Franse partij wil in een volgende samenstelling van het Europees Parlement niet meer van dezelfde groep deel uitmaken.

Vlaams Belang, dat in oktober de AfD haar zusterpartij noemde, zit ook in die uiterst rechtse fractie Identiteit en Democratie. Europarlementslid Gerolf Annemans spreekt zich nog niet uit over een stopzetting van de alliantie met AfD. “Dat is een kwestie voor na de verkiezingen, aan de onderhandelingstafel over de samenstellingen van de Europese fracties. Maar Maximilian Krah is in groeiende mate problematisch voor de samenwerking in het Europees Parlement. Dat blijkt nu zeker uit de Parijse reactie, waarvoor wij heel veel begrip hebben. Wij stellen ook vast dat Krah (met zijn uitspraken in La Repubblica, red.) een nutteloze discussie opstart.” In april onthield Vlaams Belang zich in het Europees Parlement bij een stemming over een resolutie die AfD opdroeg haar financiële banden openbaar te maken.


DS, 22-05-2024 (Nikolas Vanhecke)