PDA

Bekijk de volledige versie : De onderdanige huisvrouw heruitgevonden ... als Tiktoktrend


bijlinda
10th March 2023, 23:05
De onderdanige huisvrouw heruitgevonden ... als Tiktoktrend


Bieke Purnelle ziet hoe miljoenen tieners gebombardeerd worden met flarden gedachtegoed van zeventig jaar geleden, met openlijk misprijzen en verheerlijking van geweld. En dat zonder weerwerk.


De afgelopen week hield ik me noodgedwongen een paar uur onledig met het bestuderen van Tiktokfilmpjes. Een aantal mensen had me aangesproken over het surf- en kijkgedrag van hun tieners, met name over een merkwaardige trend waarover ze zich wat zorgen maken. Nu ja, twee trends om precies te zijn, die griezelig met elkaar verbonden zijn.

Voor wie nog niet gehoord heeft van de ‘Stay at home girlfriend’-trend: het gaat om duizenden populaire filmpjes van welgestelde jonge vrouwen die tonen hoe ze hun dag doorbrengen als thuisblijfvriendin. Een impressie: jonge vrouw in duur vrijetijdskleding mixt zichzelf een detoxsmoothie, begint aan een uitgebreide en complexe ‘skincare routine’ en brengt voorts haar dag door met delicatessen klaarmaken voor haar lief, pilates of yoga voor een strak figuur en shoppen in dure boetieks, uiteraard met de creditcard of een bundeltje cash van haar partner. Elk filmpje baadt in een gloedvol warm licht. Elke scène is opgenomen in een perfect gestyleerd interieur waar alles op z’n plaats ligt.

Deze jonge, kinderloze vrouwen zijn weinig meer of minder dan een verlengstuk van de #tradwives-trend, een beweging van geprivilegieerde vrouwen die van de thuisblijfmoederstatus een handelsmerk en een lifestyle hebben gemaakt. Een van de boegbeelden van de tradwives, Alena Pettitt, heeft als motto ‘spoil your husband like it’s 1959’. Dat mogen we letterlijk nemen. Tradwives vinden een huwelijk pas geslaagd wanneer het geleid wordt door een mannelijke kostwinner. Een goede echtgenote is niet alleen een sterrenkok, een toegewijde moeder en een perfectionistische huishoudster, ze is ook onderdanig. De wil van de man is wet. De vrouw volgt. En zo is het goed. Zo hebben God en de natuur het bedoeld.

Niet dat deze vrouwen te beklagen zijn. Ze kiezen bewust voor het leven aan de haard. En zelfbeschikking is goed, toch? Materieel hebben ze het in ieder geval stukken beter dan heel wat onderbetaalde ploetermoeders.

Bieke Purnelle, freelanceschrijver en directeur van Rosa


DS, 10-03-2023