PDA

Bekijk de volledige versie : België, kredietland?


Barst
14th March 2006, 02:41
België, kredietland?


Ongeveer een op de drie meerderjarige Belgen heeft een hypothecaire lening, en ruim 40 procent maakt gebruik van een of andere vorm van consumentenkrediet. De meesten slagen er ook in om dat tijdig af te betalen. Maar 3,6 procent van de Belgen raakt in de problemen. De kredietcentrale van de Nationale Bank noteerde eind vorig jaar 343.020 wanbetalers van consumenten- en hypothecaire kredieten, goed voor een totale betaalachterstand van 1,8 miljard euro. Die aantallen zijn wel voor het derde jaar op rij gedaald.


Maar binnen die gunstige evolutie zorgen wanbetalingen bij kredietopeningen voor een wrange noot: het cijfer steeg in 2005 met 2,3 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Eind vorig jaar waren er 208.082 achterstallige kredietopeningen. Dat was goed voor 41,5 procent van alle betalingsachterstanden, een stijging van 10 procent in vier jaar tijd. Incassobureaus, die achterstallige betalingen voor kredietverstrekkers innen, noteerden vorig jaar een stijging van het aantal vorderingen met 20 procent, en het aantal particulieren dat in 2005 een beroep deed op de collectieve schuldenregeling nam toe met hetzelfde percentage.

15,2 procent van de Belgen is arm, volgens de EU-armoedegrens, en nog eens 40 procent van de Belgen slaagt er niet in te sparen, wat hen kwetsbaar maakt bij tegenslagen en kandidaten voor dure kredietopeningen.

Twee derde van alle kredietopeningen gebeurt door niet-bancaire kredietverstrekkers, zoals warenhuizen en postorderbedrijven. Vooral bij niet-bancaire kredietverstrekkers lopen de achterstanden nogal eens op. Achterstallige kredietschulden vormen een groter probleem in Wallonië dan in Vlaanderen: in de provincies Luik en Henegouwen kampt respectievelijk 5,8 en 7 procent van de bevolking met achterstallige schulden, in Vlaanderen is dat gemiddeld 2,5 procent.

,,Warenhuizen moeten hun kredieten sterker beperken'', vindt de minister voor Gelijke Kansen en Maatschappelijke Integratie, Christian Dupont (PS). En Freya Van den Bossche, de minister van Begroting en Consumentenzaken, wil dat kredietverstrekkers dieper in hun buidel tasten dan nu het geval is om het fonds ter bestrijding van de overmatige schuldenlast te spijzen.


DST, 11-03-2006