PDA

Bekijk de volledige versie : Brusselse topambtenaren behouden loon ook na afloop mandaat


bijlinda
7th January 2023, 05:41
Brusselse topambtenaren behouden loon ook na afloop mandaat


De regeling waarbij Brusselse topambtenaren hun loon tot hun pensioen behouden als ze hun functie tien jaar hebben uitgeoefend, dreigt het Gewest flink in de kosten te jagen.


Statutaire topambtenaren van wie het mandaat niet wordt verlengd, vallen doorgaans terug op een lagere graad, waarin ze een passende functie moeten krijgen. Niet zo in het Brussels Gewest. Daar behouden topambtenaren na hun mandaat hun salaris, tenminste als ze hun functie tien jaar hebben uitgeoefend, en dat tot hun pensioen. Die regeling werd in 2014 ingevoerd om de functies van leidend ambtenaar aantrekkelijker te maken.

Eind vorig jaar is de Brusselse regering voor het eerst voor de gevolgen van die regeling geplaatst. Het mandaat van twee Brusselse topambtenaren, van CD&V- en Open VLD-signatuur, liep na tien jaar dienst af, waardoor er voor hen een oplossing gezocht moest worden.

Een van hen, Peter Michiels, voormalig directeur-generaal van Brussel Economie en Werkgelegenheid, is intussen al aangesteld als nieuwe Oekraďne-coördinator. De tweede, voormalig directeur van Brussel Stedelijke Ontwikkeling en Brussel Huisvesting Arlette Verkruyssen, kreeg ‘exceptioneel en tijdelijk’ een functie als directeur bij het coördinatieorgaan Brussel Synergie, ‘met een rol van regionale coördinatie’.

Daar is een prijskaartje aan verbonden. De twee aanstellingen kosten het Brussels Gewest dit jaar 316.000 euro, omdat er ook twee nieuwe topambtenaren voor de vrijgekomen functies moeten worden aangeworven. De kostprijs van de maatregel kan de komende jaren nog oplopen. Potentieel negen topambtenaren zouden na hun mandaat in dezelfde situatie kunnen terechtkomen.


‘Win for life’

De kwestie doet wenkbrauwen fronsen in het Brussels Gewest. De krant Le Soir, die de benoemingen uitbracht, citeert kabinetsleden die spreken over een ‘win for life’ voor topambtenaren. Anderen vrezen dat de functie bij Brussel Synergie speciaal is gecreëerd om Verkruyssen onderdak te geven.

Brussels minister van Openbaar Ambt Sven Gatz (Open VLD) relativeert de kostprijs, maar dringt toch aan op een herziening van de regels. Vandaag is er een groot verschil tussen de behandeling van contractuele topambtenaren en statutaire topambtenaren. Dat is ook zo in Vlaanderen. Statutaire ambtenaren krijgen een andere job, contractuelen worden gewoon ontslagen, al gebeurt dat zelden op die manier. Gatz wil daar een mouw aan passen.

Ook Vlaams minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open VLD) werkt aan een hervorming. Hij diende in de Vlaamse regering al plannen in waardoor contractuele tewerkstelling de norm wordt, ook voor het topkader. Het verschil in terugvalpositie tussen contractuelen en statutairen moet dus geleidelijk verdwijnen. De formele onderhandelingen daarover met de vakbonden moeten dit voorjaar van start gaan, parallel aan de gesprekken over een nieuw sectoraal akkoord.


DS, 06-01-2023 (Wim Winckelmans)