PDA

Bekijk de volledige versie : Deel uw zonnestroom met uw buur


bijlinda
16th July 2022, 09:38
Deel uw zonnestroom met uw buur


Heeft u zonnepanelen en een digitale meter? Dan kunt u sinds 1 juli uw stroomoverschot doorverkopen of wegschenken aan iemand anders, of zelf gebruiken in uw tweede verblijf.


Voor eigenaars van zonnepanelen zijn het gouden tijden. Het zonnige zomerweer doet hun zonnepanelen op volle toeren draaien. Maar wat doet u met al die energie als u die niet meteen kunt opgebruiken? ‘Tot voor kort konden eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter hun overtollige energie enkel kwijt aan hun leverancier’, legt Kris Rongé van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (Veka) uit. ‘De terugleververgoeding daarvoor bedraagt momenteel slechts zo’n 19 cent per kwh, terwijl je ongeveer 30 cent per kwh (exclusief de nettarieven, heffingen en bijdragen) betaalt voor de elektriciteit die je afneemt van het net.’

Sinds 1 juli hebben eigenaars van zonnepanelen ook een andere optie, zegt Rongé: ze kunnen hun overtollige zonnestroom verkopen aan iemand anders, wegschenken of verbruiken op een ander adres.

Wie meerdere eigendommen heeft in Vlaanderen, kan zijn overtollige zonnestroom delen met zichzelf. Heeft u bijvoorbeeld een tweede verblijf aan zee, dan kunt u het stroomoverschot op uw thuisadres doorsturen naar uw buitenverblijf. Ook bedrijven, organisaties en lokale besturen kunnen hun stroomoverschotten kosteloos verdelen tussen hun verschillende vestigingen.

Voorts kunnen ook mensen die in eenzelfde gebouw wonen, kosteloos energie delen. Wilt u bijvoorbeeld samen met enkele andere eigenaars van uw appartementsgebouw investeren in zonnepanelen, dan kunt u de opbrengst onder elkaar delen, in verhouding tot ieders inbreng.

Naast kosteloos delen is het een andere optie om uw overtollige energie te verkopen. Dat kan bijvoorbeeld aan een familielid, vriend, buur of collega. De prijs en de betaling regelt u onderling. Daar komen Fluvius of uw energieleverancier niet in tussen. U zult binnenkort wel een modelcontract kunnen terug vinden op energiesparen.be.

U mag uw stroomoverschot ook gratis wegschenken aan iemand anders. ‘Dat kan aan maximaal één persoon’, zegt Kris Rongé. ‘Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om uw stroomoverschot te verdelen onder uw kinderen of kleinkinderen. Als u verkoopt aan meerdere personen, wordt u aanzien als een leverancier.’


Hoe werkt energiedelen?

De opgewekte zonne-energie die u zelf niet verbruikt, wordt telkens een kwartier lang ter beschikking gehouden van het adres waarmee u uw energie deelt. Wat niet gedeeld of verkocht geraakt, raakt u nog altijd tegen het terugleveringstarief kwijt aan uw leverancier. De verrekening gebeurt één keer per maand. Heeft u bijvoorbeeld energie gedeeld in juli, dan vindt u rond 25 augustus in mijnfluvius.be een overzicht van de hoeveelheid energie die u in juli heeft uitgewisseld.


Wat betekent energiedelen voor mijn factuur?

De energie die u deelt met uzelf of iemand anders levert geen terugleververgoeding op. Dat zou uw factuur doen stijgen. Dat kunt u opvangen door een vergoeding te vragen voor de gedeelde elektriciteit. Tegen een tarief van bijvoorbeeld 25 cent worden alle partijen hier beter van. U ontvangt meer voor uw energie dan het teruglevertarief, en de persoon die uw overtollige energie ontvangt, ziet zijn energiefactuur dalen.

De energiekostprijs van de gedeelde energie valt weg, maar de distributiekosten worden wel aangerekend voor de gedeelde stroom.


Wie komt hiervoor in aanmerking?

Energiedelen kan alleen als zowel de deler als de ontvanger een digitale meter heeft. Als u die zelf aanvraagt, kost dat 88 euro, wacht u tot Fluvius u contacteert dan is de installatie gratis. Voorlopig is ook nog vereist dat alle verbruiksadressen dezelfde energieleverancier hebben. Dat euvel zou echter tegen 1 januari 2023 verholpen moeten zijn. Ten derde kunt u alleen energiedelen binnen het Vlaams Gewest. Van regiooverschrijdend energiedelen is nog geen sprake.


Hoe begin ik met energiedelen?

Energiedelers moeten zich online aanmelden bij mijn.fluvius.be en het stappenplan voor de aanvraag doorlopen. U moet ook uw elektriciteitsleverancier contacteren en vragen om ‘meetregime 3’ te activeren. Daarmee geeft u toestemming om de kwartierwaarden van uw digitale meter uit te lezen en door te sturen naar uw leverancier. Informeer ook of er andere modaliteiten van toepassing zijn.

‘Energiedelen is nog nieuw’, zegt Kris Rongé van Veka. ‘De energieleveranciers zijn nog aan het bekijken hoe ze daarmee om zullen gaan. Het is niet uitgesloten dat ze daar extra kosten of voorwaarden zullen verbinden.’


Is energiedelen een succes?

De formule begint mondjesmaat op gang te komen. ‘Een week na de startdatum waren er zes energiedelers geregistreerd bij Fluvius’, zegt woordvoerder Isabel Van Cutsem. ‘Acht dossiers zitten in de pijplijn en wachten enkel nog op een formele goedkeuring. Daarnaast hebben 450 mensen al een aantal stappen van de aanvraagprocedure doorlopen, maar zij voltooiden de aanvraag tot nu toe nog niet. Er is dus zeker interesse. Energiedelen stimuleert de consument om een actieve rol te spelen op de energiemarkt.’


DS 16-07-2022 (Frida Deceunynck)