PDA

Bekijk de volledige versie : Zo worden zonnepanelen efficiënter benut


bijlinda
21st May 2022, 13:59
Zo worden zonnepanelen efficiënter benut: energiemanager zet vaatwasser aan


Het Limburgse technologiebedrijf Bits & Bytes heeft een systeem ontwikkeld waarmee de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt, meteen wordt verbruikt en niet op het net wordt gezet.


Met de komst van de digitale meter en het wegvallen van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen in een klap heel wat minder interessant geworden. ‘De consument krijgt gemiddeld zo’n zeventien eurocent voor elke kWh die hij niet meteen gebruikt en teruggeeft aan het net, terwijl hij gemiddeld zo’n 38 eurocent betaalt voor elke kWh die hij aankoopt’, zegt general manager William Knoors van Bits & Bytes. ‘Hij heeft er dus alle belang bij om zo veel mogelijk van de opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken.’

Voorlopig valt dat wat tegen. ‘Gemiddeld verbruikt een gezin zo’n dertig procent van de energie die door zonnepanelen wordt opgewekt zelf, terwijl de rest op het net wordt geïnjecteerd, maar met onze Home Energy Manager kan dat stijgen tot honderd procent’, aldus Knoors. Vooral in de zomer kan het overschot aan energie oplopen.


Zonnepanelen

Verschillende bedrijven zoeken tegenwoordig naar manieren om zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo ook het Limburgse bedrijf Bits & Bytes, dat al ruim dertig jaar actief is op het vlak van domotica en energiebeheer. Aan de lancering van de Home Energy Manager ging ruim anderhalf jaar ontwikkeling vooraf.

‘Ons systeem staat in verbinding met de digitale meter en analyseert voortdurend hoeveel elektriciteit wordt afgenomen en hoeveel stroom er terug op het net wordt gezet’, legt zaakvoerder William Knoors uit.

Op basis van de hoeveelheid teruggestuurde energie beslist de energiemanager welk elektrisch apparaat wordt geactiveerd. ‘Dat kan de wasmachine zijn, de vaatwasser, de jacuzzi of een ander apparaat’, gaat Knoors verder.


Voorkeuren klant

‘We houden daarbij ook rekening met de voorkeuren van de klant. Sommigen willen dat hun jacuzzi of zwembad altijd warm is, anderen willen dat hun elektrische auto altijd helemaal wordt opgeladen’, sluit Knoors mee af.


DS, 21-05-2022 (Guido Cloostermans)