Inloggen

Bekijk de volledige versie : Woonbonus op tweede eigendom bestaat nog altijd


bijlinda
21st May 2022, 05:17
Woonbonus op tweede eigendom bestaat nog altijd


Bij aankoop van een eigen woning hebt u in het Vlaams Gewest geen recht meer op de woonbonus. Maar sluit u een woonkrediet af voor een tweede woning, dan geniet u wel de federale woonbonus.


Sinds 1 januari 2020 hebt u bij aankoop van een eigen (gezins)woning geen recht meer op de Vlaamse woonbonus. Dat fiscaal voordeel is afgeschaft en vervangen door een verlaging van de registratiekosten bij de aankoop van de woning. Die afschaffing heeft geen gevolgen voor wie in 2019 al in het systeem van de Vlaamse woonbonus zat. Zij kunnen dat belastingvoordeel blijven genieten tot het einde van de afbetalingstermijn op hun woonlening.


Vakantiewoning

Tegelijkertijd is de federale woonbonus blijven bestaan. Ook wie vorig jaar een woonkrediet heeft afgesloten voor de aankoop van een tweede woning, zoals een vakantieverblijf of een opbrengsteigendom, komt dus in aanmerking voor een belastingvermindering.

Op het fiscaal attest van uw bank vindt u alle bedragen terug die u nodig hebt voor uw belastingaangifte.


Hoe aangeven?

De aangifte valt uiteen in drie luiken:

1. De kapitaalaflossingen van uw woonkrediet geven recht op de federale belastingvermindering voor het langetermijnsparen (tegen 30%). U geeft uw kapitaalaflossingen aan in vak IX, luik II (federaal), code 1358/2358.

Het plafondbedrag voor het aanslagjaar 2022 bedraagt 2.350 euro per persoon. Dat kan u een maximale belastingbesparing opleveren van 705 euro. Ligt uw netto belastbaar beroepsinkomen lager dan 36.221,67 euro, dan wordt dat belastingvoordeel begrensd.

Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend, bent u beide eigenaar en heeft u samen geleend? Dan kunt u allebei deze belastingvermindering krijgen. U mag u de kapitaalaflossingen van de lening vrij verdelen in functie van uw inkomen.

2. De interesten die vermeld staan op het attest van uw woonkrediet, geeft u aan in vak IX, luik II (federaal) bij code 1146/2146.

Dat bedrag wordt afgetrokken van uw onroerend inkomen (vak III) en maakt dat uw tweede eigendom minder zwaar wordt belast.

3. De premies voor uw schuldsaldoverzekering mag u invullen bij code 1353/2353.

In combinatie met uw kapitaalaflossingen kunt u maximaal 2.350 euro per persoon aangeven. Ligt uw netto belastbaar beroepsinkomen lager dan 36.221,67 euro, dan wordt dit bedrag door de fiscus begrensd.


DS, 14-05-2022 (Frida Deceunynck)