PDA

Bekijk de volledige versie : 31 miljoen aan valse contracten


bijlinda
6th October 2021, 00:57
31 miljoen aan valse contracten, 19 miljoen in zwart betaald


Liefst twaalf eersteklasseclubs werkten volgens de speurders achter Operatie Zero mee aan het ‘systeem-Veljkovic’. Doel: de fiscus misleiden en zichzelf verrijken.


Het ‘win-win-winsysteem’. De makelaar blij, de speler blij en de club blij. Zo kan het systeem dat spijtoptant Dejan Veljkovic jarenlang hanteerde bij transfers in het Belgische voetbal, worden omschreven. De enige verliezer: de fiscus.

Uit documenten die Het Belang van Limburg en onze redactie konden inkijken, blijkt dat er (minstens) voor 31.035.582 euro aan valse contracten werd opgesteld in aanwezigheid van de Servische makelaar. Dat concluderen de speurders die in oktober 2018 aan de slag gingen met de boekhoudkundige schriftjes van de eerste spijtoptant van het Belgische gerecht. Ze klopten vervolgens aan bij zowat alle eersteklasseclubs en stootten op tientallen valse contracten. De financiële speurders gingen tien jaar terug in de tijd en analyseerden de boekhouding tot augustus 2019.

Veljkovics advocaat Kris Luyckx stelde deze week dat zijn cliënt betrokken was bij zo’n vijftig transfers, goed voor zo’n honderd contracten. Door Veljkovics handen zou tussen de 30 en 40 miljoen euro gegaan zijn, dixit Luyckx. Vier miljoen euro – de winst die Veljkovic daarbij illegaal vergaarde – is intussen verbeurdverklaard.

Speurders concluderen volgens onze informatie dat niet alle transfers door Veljkovic (deels) vals waren. Zijn Belgische vennootschap, DV Management, zal bijvoorbeeld niet worden vervolgd. Toch werden er gretig constructies opgezet om spelers, clubbestuurders én makelaars zo maximaal mogelijk te financieren. Volgens Veljkovic was hij lang niet de enige in het milieu die zo werkte én was de meerderheid van de clubs net vragende partij.


De valse truc: scoutingsopdrachten

Het voordeel voor de speler: weliswaar op papier een lager nettoloon, maar in het zwart via een omweg in het buitenland een hoop extra (zwart) cash geld. Het voordeel voor de club: de kosten voor zogezegde ‘buitenlandse scoutingsopdrachten’, waar geen RSZ-bijdragen en belastingen op betaald werden, ook nog eens inbrengen als extra kosten om zo minder Belgische belastingen te moeten betalen. Het voordeel voor een resem bestuurders én natuurlijk ook voor Veljkovic zelf: een hoop extra cash onder tafel.

Veljkovic gebruikte hiervoor meerdere vennootschappen in het buitenland om die constructies op poten te zetten. Er is onder meer het Cypriotische High Balled Trading Ltd en Colt Sport in Montenegro. De bedrijfjes werden ingeschakeld als zogenaamde scoutingfirma’s. De vennoten hadden helemaal niets met voetbal te maken en ook in de omschrijving van de activiteiten kon geen link met sport worden gelegd. De Belgische clubs gingen zo met High Balled en Colt Sport in zee om voor hen fictieve scoutingsopdrachten uit te voeren. De fiscus had niets in de gaten.

Het eindresultaat van het uitpluizen van al die vermeend valse contracten is hallucinant en legt een bom onder het Belgische voetbal: twaalf eersteklasseclubs zouden in de jaren tot Operatie Zero ontplofte – najaar 2018 – bij transfers meegewerkt hebben aan valse constructies waarbij Veljkovic aan tafel zat als makelaar. Hij was een tijd kind aan huis bij vele clubs. Het gaat volgens onze informatie – van groot naar klein – om KV Mechelen, Standard Luik, Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, Sporting Lokeren, KV Oostende, OH Leuven, KV Kortrijk, AA Gent, Waasland Beveren en STVV.


KV Mechelen

KV Mechelen zou na onderzoek met ruim tien miljoen euro goed zijn voor één derde van het totaalbedrag aan valse contracten. Ook het bestuur van Standard Luik zou voor ruim 6 miljoen euro aan dubieuze contracten hebben opgesteld. Club Brugge (3,6 miljoen euro), Anderlecht (2,8 miljoen euro) en KRC Genk (2,5 miljoen euro) komen allemaal in opspraak.

Het totaalbedrag is 31.035.582 euro precies. 19.160.414 euro daarvan werd ook effectief uitbetaald aan spelers, bestuurders, makelaars of aanverwanten. Een verschil dat te verklaren valt doordat valse contracten in looptijd gekoppeld waren aan de wettelijke contracten die spelers, trainers en makelaars met de clubs hadden. Hierdoor gebeurden de betalingen in schijven. Indien de twee partijen de officiële contracten voortijdig verbraken, werden ook de frauduleuze overeenkomsten beëindigd. Wanneer de storm in het najaar van 2018 losbarstte, stopten de betalingen ook abrupt. Het systeem implodeerde en 12 miljoen euro was toen dus nog ‘hangende’.

De lijst toont aan hoe wijdverspreid de frauduleuze praktijken waren. Want behalve het luik van de spijtoptant stootten de speurders op een hoop bewijsmateriaal gelinkt aan andere makelaars. Zo is ook het onderzoek afgerond naar de constructies opgezet door ‘supermakelaar’ Mogi Bayat. Daaruit blijkt dat nog meer clubs, voetballers, coaches en bestuursleden zich bezondigden aan de graaicultuur. De komende weken wordt duidelijk hoeveel personen uit het voetbal vervolging riskeren.


Blog DS, 06-10-2021 (Philip Pergens, Pieter Huyberechts)