PDA

Bekijk de volledige versie : Rellen na verbranding Koran


Indy.Geeraerts
30th August 2020, 11:50
[SIZE=4]Rellen in Zweedse Malmö na verbranding Koran[/SIZE]

De Zweedse politie heeft vrijdagmiddag verhinderd dat Rasmus Paludan, leider van een islamofobe partij in Denemarken, het land zou binnenkomen. Toch kon ze niet voorkomen dat later op de dag enkele anti-islamacties plaatsvonden in Malmö, waaronder het verbranden van een Koran. Daardoor kwam het in de avond tot gewelddadige tegendemonstraties.

REDACTIE 29 augustus 2020, 11:54

Paludan, advocaat en Youtuber, is de stichter van Stram Kurs (Harde Lijn), een extreemrechtse partij zonder vertegenwoordiging in het Deense parlement. De partij ijvert voor de deportatie van alle moslims, en Paludan zelf provoceert regelmatig met Koranverbrandingen. In juni werd hij veroordeeld tot drie maanden cel wegens racisme.

Paludan werd tegengehouden op de brug tussen Kopenhagen (Denemarken) en Malmö (Zweden). De politie in laatstgenoemde stad (300.000 inwoners) had aanvragen voor een anti-islambetoging geweigerd en vermoedde dat Paludan dat verbod niet zou respecteren.

De agenten deelden hem mee dat hij de komende twee jaar niet welkom is in het land wegens “bedreiging van de fundamentele belangen van de samenleving”. Er was onder meer opgeroepen om de Koran te verbranden tijdens de actie. Volgens de politie kon de veiligheid niet gegarandeerd worden.

Toch doken aanhangers van Paludan in de loop van dag op in het centrum van Malmö. Zo schopten drie mannen een kopie van de Koran naar elkaar over op een openbaar plein en werd een exemplaar verbrand. De politie pakte drie van de anti-islambetogers op wegens aanzetten tot haat, zo melden lokale media.

RELLEN
In de avond kwam het tot rellen toen minstens 300 mensen bijeen waren gekomen om te demonstreren tegen anti-islamacties in de stad. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Demonstranten gooiden voorwerpen naar politieagenten en autobanden werden in brand gestoken, zei een politiewoordvoerder.

“We hebben dit niet onder controle, maar we zijn actief bezig om de controle terug te krijgen”, aldus de woordvoerder. “We zien een verband tussen wat er nu gebeurt en wat er eerder is gebeurd”, zei hij. De demonstraties waren geëscaleerd op dezelfde plek waar de Koran was verbrand, zei de woordvoerder.

BRON: De Morgen, 29 augustus 2020
https://www.demorgen.be/nieuws/rellen-in-zweedse-malmo-na-verbranding-koran~b7ca3c55/