Indy.Geeraerts
20th May 2019, 11:22
Ben Weyts komt met label voor diervriendelijk vlees
Een label voor diervriendelijk vlees. In Nederland bestaat het al, maar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het nu ook in heel Vlaanderen invoeren. Ex-Boerenbond-topman Piet Vanthemsche moet het systeem de komende maanden uitwerken, schrijft Het Nieuwsblad.
Een fairtradelabel voor producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt, bestaat al. Net als een label voor biologisch geteelde producten. Maar een dierenwelzijnslabel bestaat nog niet. Minister Weyts had voor Vlaanderen graag samengewerkt met de Nederlanders, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn. Hij verandert daarom het geweer van schouder en neemt nu Piet Vanthemsche onder de arm om zelf een systeem voor heel Vlaanderen uit de grond te stampen.
Wie geen plofkip, maar een normaal gekweekte hen op zijn bord wil, zal die in de winkel dan ook duidelijk kunnen vinden. Die zal dan wel een stuk duurder zijn, luidt het.
Bedoeling is dat zowel de warenhuizen als de slagers mee in het systeem stappen. Vraag is wel wie gaat controleren of producenten respect opbrengen voor dierenwelzijn. Vanthemsche zal het moeten uitzoeken. Maar hoe dan ook is het label een werk voor de volgende minister van Dierenwelzijn.
Bron: De Standaard, 20 mei 2019
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190520_04412507?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR0HhTliAFYYL-e1efljI3DoZpxtPCRdsXGj-M79Gxr9L9K6oZ4WPvzcSsg
Eigen mening:
Ik stel mezelf vragen bij de correctheid van dit label.
Op basis van welke criteria gaat men beoordelen of het vlees “diervriendelijk” is?
Ergens is het goed dat de dieren hun (veel te korte) leven in betere omstandigheden doorbrengen, maar in mijn ogen bestaat zo iets als “diervriendelijk vlees” niet.
Tot zover ik weet, is er nog nooit een dier naar de slager gegaan met de woorden “Slager... ik zie het niet meer zitten. Maak er aub een eind aan.”
(Minuut 3.10 - 4.00 https://youtu.be/coA9edLNbWs )
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dieren pijn voelen, dat ze gevoelens hebben, ...
Of deze dieren nu geslacht worden op een eerder primitieve manier, of zonder dat ze pijn voelen, blijft de uitkomst dezelfde: een wezen dat niet dood wou, dat wou leven, is gestorven omdat een ander wezen zin had in (bijvoorbeeld) BBQ.
Ik begrijp dat we lang, heel lang geleden het calorierijke vlees nodig hadden om te overleven. Maar... vandaag de dag hebben we de mogelijkheid om in de supermarkt goedkope peulvruchten (proteďne) of zelfs vervangproducten te kopen. Met deze bonen en producten is het mogelijk optimaal te leven en moeten er geen dieren lijden voor jouw maaltijd.
Mensen met een hond of kat weten natuurlijk al langer dat onze viervoeters gevoelens hebben.
In het Westen zou bijna niemand een hond eten. Honden zijn slim; ze zijn onze vrienden.
Varkens zijn ook slim, lief en schattig. Ze zorgen voor hun biggen en willen ook een vrij en gelukkig leven leiden.
Waarom zou je hen dan wel opeten bij de volgende BBQ?
Ik begrijp dat mijn visie omtrent dit thema heel gekleurd is. (Sorry!)
Niet iedereen kan en wil vegetariër of zelfs veganist worden. Doch denk ik dat een bewustwording van wat je eet, al een stap in de goede richting kan zijn.
Brian Kateman noemt deze, kleine, stappen “reducetarianism”.
Bijna iedereen voelt aan dat hij of zij iets kan bijdragen aan het milieu. Toch voelt de grote sprong naar een volledig plant-based dieet voor velen te groot.
Door de term reducetarianist te gebruiken, kan iedereen zijn steentje bijdragen en voelt niemand zich uitgesloten.
In de TedX-talk hieronder wordt dit uitgebreid uitgelegd.
Links voor meer achtergrondinformatie
Levensverwachting boerderijdieren: https://www.aussiefarms.org.au/kb/48-age-animals-slaughtered
TedX-talk, reducetarian: https://youtu.be/yJJtRWFL_gw
Melanie Safka, I don’t eat animals: https://youtu.be/8I5rtQKP85I
Veganisme is niet natuurlijk: https://youtu.be/pA85Umvzqt4
Why do people hate vegans? https://www.vox.com/future-perfect/2018/11/2/18055532/vegans-vegetarian-research-uk
Een label voor diervriendelijk vlees. In Nederland bestaat het al, maar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het nu ook in heel Vlaanderen invoeren. Ex-Boerenbond-topman Piet Vanthemsche moet het systeem de komende maanden uitwerken, schrijft Het Nieuwsblad.
Een fairtradelabel voor producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt, bestaat al. Net als een label voor biologisch geteelde producten. Maar een dierenwelzijnslabel bestaat nog niet. Minister Weyts had voor Vlaanderen graag samengewerkt met de Nederlanders, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn. Hij verandert daarom het geweer van schouder en neemt nu Piet Vanthemsche onder de arm om zelf een systeem voor heel Vlaanderen uit de grond te stampen.
Wie geen plofkip, maar een normaal gekweekte hen op zijn bord wil, zal die in de winkel dan ook duidelijk kunnen vinden. Die zal dan wel een stuk duurder zijn, luidt het.
Bedoeling is dat zowel de warenhuizen als de slagers mee in het systeem stappen. Vraag is wel wie gaat controleren of producenten respect opbrengen voor dierenwelzijn. Vanthemsche zal het moeten uitzoeken. Maar hoe dan ook is het label een werk voor de volgende minister van Dierenwelzijn.
Bron: De Standaard, 20 mei 2019
http://www.standaard.be/cnt/dmf20190520_04412507?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR0HhTliAFYYL-e1efljI3DoZpxtPCRdsXGj-M79Gxr9L9K6oZ4WPvzcSsg
Eigen mening:
Ik stel mezelf vragen bij de correctheid van dit label.
Op basis van welke criteria gaat men beoordelen of het vlees “diervriendelijk” is?
Ergens is het goed dat de dieren hun (veel te korte) leven in betere omstandigheden doorbrengen, maar in mijn ogen bestaat zo iets als “diervriendelijk vlees” niet.
Tot zover ik weet, is er nog nooit een dier naar de slager gegaan met de woorden “Slager... ik zie het niet meer zitten. Maak er aub een eind aan.”
(Minuut 3.10 - 4.00 https://youtu.be/coA9edLNbWs )
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dieren pijn voelen, dat ze gevoelens hebben, ...
Of deze dieren nu geslacht worden op een eerder primitieve manier, of zonder dat ze pijn voelen, blijft de uitkomst dezelfde: een wezen dat niet dood wou, dat wou leven, is gestorven omdat een ander wezen zin had in (bijvoorbeeld) BBQ.
Ik begrijp dat we lang, heel lang geleden het calorierijke vlees nodig hadden om te overleven. Maar... vandaag de dag hebben we de mogelijkheid om in de supermarkt goedkope peulvruchten (proteďne) of zelfs vervangproducten te kopen. Met deze bonen en producten is het mogelijk optimaal te leven en moeten er geen dieren lijden voor jouw maaltijd.
Mensen met een hond of kat weten natuurlijk al langer dat onze viervoeters gevoelens hebben.
In het Westen zou bijna niemand een hond eten. Honden zijn slim; ze zijn onze vrienden.
Varkens zijn ook slim, lief en schattig. Ze zorgen voor hun biggen en willen ook een vrij en gelukkig leven leiden.
Waarom zou je hen dan wel opeten bij de volgende BBQ?
Ik begrijp dat mijn visie omtrent dit thema heel gekleurd is. (Sorry!)
Niet iedereen kan en wil vegetariër of zelfs veganist worden. Doch denk ik dat een bewustwording van wat je eet, al een stap in de goede richting kan zijn.
Brian Kateman noemt deze, kleine, stappen “reducetarianism”.
Bijna iedereen voelt aan dat hij of zij iets kan bijdragen aan het milieu. Toch voelt de grote sprong naar een volledig plant-based dieet voor velen te groot.
Door de term reducetarianist te gebruiken, kan iedereen zijn steentje bijdragen en voelt niemand zich uitgesloten.
In de TedX-talk hieronder wordt dit uitgebreid uitgelegd.
Links voor meer achtergrondinformatie
Levensverwachting boerderijdieren: https://www.aussiefarms.org.au/kb/48-age-animals-slaughtered
TedX-talk, reducetarian: https://youtu.be/yJJtRWFL_gw
Melanie Safka, I don’t eat animals: https://youtu.be/8I5rtQKP85I
Veganisme is niet natuurlijk: https://youtu.be/pA85Umvzqt4
Why do people hate vegans? https://www.vox.com/future-perfect/2018/11/2/18055532/vegans-vegetarian-research-uk