PDA

Bekijk de volledige versie : Veroorzaakt televisie imitatie?


bijlinda
2nd May 2019, 16:40
Meer zelfmoorden in VS na Netflix-serie


Na een serie waarin een meisje suïcide pleegt, pleegden er in de VS meer jongens zelfmoord. Was de serie de directe oorzaak?


In de Verenigde Staten hebben meer jongens van tien tot en met zeventien jaar oud zelfmoord gepleegd in de maanden na de release van de tv-serie 13 reasons why op Netflix op 31 maart 2017. De serie, naar de gelijknamige roman van Jay Asher, gaat over een meisje van zeventien dat uit het leven stapt en dertien cassettebandjes met haar redenen daarvoor achterlaat, bestemd voor de mensen die volgens haar verantwoordelijk waren voor haar zelfdoding. Amerikaanse onderzoekers beschrijven hun onderzoek naar de toename in zelfdodingen in het Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.

De onderzoekers keken naar het aantal zelfdodingen per maand van 2013 tot en met 2017. Vooral april 2017 sprong eruit met 0,57 zelfdodingen per 100.000 jongeren, de hoogste ratio van de onderzochte vijf jaar (vóór de serie was het gemiddeld 0,35 per 100.000).

Het is onmogelijk om die toename met zekerheid toe te schrijven aan de serie. ‘Er gebeurde wel meer in maart en april 2017’, zegt de Groningse statistiekhoogleraar Casper Albers. ‘Je kunt de vraag of de serie verantwoordelijk is eigenlijk niet met statistiek beantwoorden. Daar heb je aanvullend kwalitatief bewijs voor nodig, zoals verwijzingen naar de serie in afscheidsbriefjes. Die piek in april kan ook toeval zijn. Het gaat gelukkig om heel kleine aantallen, een paar mensen extra kan al een uitschieter opleveren.’

En, zegt Albers: omdat de onderzoekers niet van tevoren precies hun statistische keuzes hebben bekendgemaakt – de leeftijdscategorieën, de manier van corrigeren voor seizoenseffecten – weet je niet of ze hebben zitten vissen naar significante resultaten. ‘Het kan zijn dat ze dit vooraf zo bedacht hadden, we weten dat onderzoekers geneigd zijn aan de knoppen te draaien tot ze vinden wat ze zoeken.’ Uit veel sociaal-wetenschappelijk en medisch onderzoek komt niet hetzelfde resultaat als je het herhaalt, daar doelt hij op.


Afscheidsbrief

Ad Kerkhof, emeritus hoogleraar suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, geeft de onderzoekers het voordeel van de twijfel. ‘Ik heb er geen moeite mee om dit verband als oorzakelijk te interpreteren’, zegt hij aan de telefoon. ‘Er is niet iets anders dan die serie waar we de plotselinge toename aan kunnen toeschrijven.’ Kerkhof was niet bij het onderzoek betrokken.

De resultaten zijn in lijn met eerder onderzoek waaruit blijkt dat het aantal zelfdodingen steeg na een tv-serie waarin het hoofdpersonage zelfmoord pleegt, zegt Kerkhof. ‘In Duitsland is bijvoorbeeld de serie Tod eines Schülers twee keer uitgezonden. Die gaat over een jongen die zelfmoord pleegt; beide keren steeg daarna het aantal zelfdodingen.’ Dat was in 1981 en 1982.

‘In enkele gevallen verwezen mensen naar de reeks in hun afscheidsbrief en een jongen had hetzelfde soort jasje aan als in de serie. Sindsdien is er meer onderzoek waaruit het imitatie-effect blijkt.’ Het Werther-effect heet het, omdat er ook mensen waren die zelfmoord pleegden na lezing van Goethes Die Leiden des jungen Werthers (1774).

Hoewel de hoofdpersoon van 13 reasons why een meisje is, was de toename in zelfdodingen alleen bij jongens statistisch significant. De Amerikanen schrijven dat meisjes misschien het boek al hadden gelezen en daardoor minder geschokt waren. En dat misschien de suïcide-pogingen bij meisjes wél toenamen; dat is niet onderzocht. ‘Dat kan’, zegt Kerkhof. ‘Meisjes gebruiken vaak minder dodelijke methoden. Of we moeten concluderen dat het imitatie-effect sterker is voor jongens. Of dat het bij meisjes minder makkelijk te detecteren is, omdat in de VS drie keer zoveel jongens als meisjes zelfmoord plegen.’ Bij kleinere aantallen wordt een verschil minder snel statistisch significant.


Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be


DS,02-05-2019 (Ellen de Bruin), © NRC Handelsblad

Indy.Geeraerts
17th July 2019, 19:18
[SIZE=4]
Netflix schrapt omstreden scène uit ‘13 reasons why’[/SIZE]

Netflix heeft twee jaar na de première van de reeks 13 reasons why beslist om de expliciete zelfmoordscène uit de laatste aflevering aan te passen.

‘We hebben van veel jonge mensen gehoord dat 13 reasons why hen heeft aangemoedigd om over moeilijke kwesties zoals depressie en zelfdoding te praten en hulp te zoeken’, zegt Netflix. ‘In de aanloop van het derde seizoen zijn we ons bewust van het lopende debat over de reeks.’

Op advies van experts gaat de streamingdienst daarom nu toch de scène aanpassen waarin hoofdpersonage Hannah Baker haar polsen in bad oversnijdt. Nu staart het meisje volgens Amerikaanse media enkel nog in de spiegel, waarna meteen wordt overgegaan naar de reacties van de ouders op haar zelfdoding.

‘We geloven dat deze aanpassing het beste is voor de meeste mensen terwijl ze de risico’s bij vooral jonge kwetsbare mensen beperkt’, zegt showrunner Brian Yorkey.

De serie, naar de gelijknamige roman van Jay Asher, gaat over een meisje van zeventien dat uit het leven stapt en dertien cassettebandjes met haar redenen daarvoor achterlaat, bestemd voor de mensen die volgens haar verantwoordelijk waren voor haar zelfdoding.

Copycatgedrag
De expliciete scène lokte bij de lancering veel kritiek uit. De reeks zou het aantal zelfdodingen doen stijgen door copycatgedrag. ‘Netflix heeft eindelijk de schadelijke impact erkend die expliciete content kan aanrichten op kinderen’, stelt de Parents Television Council. Ook preventieorganisaties reageren positief op de aanpassing.

De bezorgdheid werd gedeeld door Vlaamse specialisten in suicidepreventie. ‘Ik weet dat de makers het goed bedoelen, en dat ze door die scène expliciet te tonen jongeren willen afschrikken,’ zei Gwendolyn Portzky, coördinator van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de Universiteit Gent, in onze krant. ‘Maar daarmee slaan ze de bal compleet mis. Als er echt iets is wat ondubbelzinnig blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is het dat het tonen van de methode van zelfdoding imitatiegedrag echt in de hand werkt.’

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Bron: De Standaard, 16 juli 2019
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190716_04512673?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=dso&utm_content=article&utm_campaign=seeding&fbclid=IwAR0IckcBQooZaPfB1V8nlKld0od-e1Kk_jlXVsHjTo60FlK7miAvu96aU2E