PDA

Bekijk de volledige versie : Religie bepaalt onze identiteit niet meer


bijlinda
2nd November 2018, 02:06
Religie bepaalt onze identiteit niet meer


Acht Belgen op de tien vinden religie niet of nauwelijks nog belangrijk voor hun identiteit.


Het IJzeren Gordijn mag dan al een tijd tot het verleden behoren, het Europese continent blijft sterk verdeeld in enkele opvattingen. Oost-Europeanen zijn bijvoorbeeld tegenover moslims en joden veel minder ruimdenkend dan West-Europeanen. Dat blijkt uit een analyse van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew Research Center. Dat ondervroeg tussen 2015 en 2017 bijna 56.000 volwassenen in 34 landen.


Moslims als buren

De studie stelt onder meer dat Oost-Europeanen minder snel moslims of joden in hun familie of buurt zouden verwelkomen dan West-Europeanen. In Armenië zou slechts 7 procent van de respondenten moslims als familieleden verwelkomen, 28 procent staat open voor nieuwe joodse familieleden.

In België bedragen die cijfers respectievelijk 77 en 89 procent. Slechts in vier landen zijn de inwoners toleranter dan de Belgen. Het minste voorbehoud tegen moslim- of joodse familieleden toonden de Nederlanders, gevolgd door de Noren, Denen en Zweden.

Opvallend is ook het geloof in God. In sommige Oost-Europese landen geloven overweldigend veel mensen in God. In West-Europese landen is dat minder het geval. Acht Belgen op de tien vinden religie niet of nauwelijks nog belangrijk voor hun identiteit.

De houding tegenover religieuze minderheden hangt nauw samen met de nationale identiteit. Zo beschouwen de meeste Oost-Europeanen hun christelijk geloof als een belangrijk deel van hun nationale identiteit, in tegenstelling tot West-Europeanen. Ook het gevoel van culturele superioriteit is in Oost-Europa hoger. In België gelooft slechts 23 procent van de respondenten dat hun cultuur superieur is.


DS, 31-10-2018