PDA

Bekijk de volledige versie : Studeren kost evenveel als een Tesla Model 3


bijlinda
31st August 2018, 01:47
Regering-Trump duwt studenten in de schulden


De ombudsman voor studiekredieten haalt uit naar de regering-Trump. ‘Uw regering laat leenbedrijfjes toe miljoenen jonge Amerikanen ongestraft te ruïneren.’


De Amerikaanse ombudsman voor studieleningen, Seth Frotman, maakt de beleidskeuzes van de regering-Trump met de grond gelijk. ‘Mijn ombudsdienst dient alleen nog maar de wensen van grote financiële instellingen en zet de financiële toekomst van jonge Amerikanen op het spel’, schreef hij in zijn druk gedeelde ontslagbrief.

Een diploma halen in de VS betekent stevige schulden aangaan. Volgens de televisiezender CNBC was de gemiddelde individuele schuld in 2018 omgerekend 31.773 euro per student (de prijs van een nieuwe Tesla Model 3 of een voorschot op een huis). Jonge Amerikanen slepen die schuld vaak een decennium of langer mee. Een op de vijf volwassenen betaalt studieleningen af.

Moet het verbazen, in de lucratieve markt voor studieleningen zitten heel wat spelers met weinig scrupules (zogenaamde ‘krediethaaien’). Ze rekenen hoge extra kosten aan. Of ze spiegelen kansarme studenten voor dat ze leningen voor dure for-profit colleges aankunnen. In de praktijk leiden veel van die minderwaardige diploma’s niet tot een hoger loon, alleen tot diepe schulden. Vooral zwarte studenten zijn de dupe.

Om die problemen op te lossen, had de regering-Obama een ombudsdienst opgericht, het Consumer Financial Protection Bureau of CFPB. In de afgelopen jaren hielp CFPB opgelichte studenten 700 miljoen euro terug te krijgen van krediethaaien.


Ondermijning

Mick Mulvaney, regeringslid verantwoordelijk voor het budget, en minister van Onderwijs Betsy De Vos hebben onder Trump de CFPB consequent ondermijnd. Personeel werd ontslagen, het toezicht op de leeningsector doofde uit en for-profit universiteiten werden voorgetrokken. Zelfs grote Amerikaanse banken rekenen studenten nu allerlei dubieuze toeslagen aan, zegt Frotman. Het management van de ombudsdienst zou zelfs een rapport met nieuw bewijs ter zake hebben doen verdwijnen. De regering heeft ook de schaar gezet in budgetten die studenten helpen overdreven schulden terug te betalen.

‘Mijnheer Mulvaney, u laat leenbedrijfjes toe miljoenen jonge Amerikanen ongestraft te ruïneren’, klaagt Frotman.

Professor Judith Scott-Clayton van de Colombia University schat dat 40 procent afgestudeerden van 2004 hun studielening niet zullen kunnen aflossen tegen 2023. ‘Vooral leraars en soldaten wacht een ruw ontwaken, als hun studieschulden langer meegaan dan ze zelf hadden gehoopt’, waarschuwt Rohit Chopra van de ngo Consumer Federation op CNN.

Met schulden ten bedrage van een astronomische 1,4 biljoen dollar – 1.400 miljoen dollar – noemde ombudsman studieleningen eerder al een ‘stille kredietcrisis’.


DS, 30-08-2018 (Giselle Nath)