PDA

Bekijk de volledige versie : Hooikoorts


Indy.Geeraerts
26th May 2018, 18:46
[FONT=Century Gothic][SIZE=4]Mensen met hooikoorts opgepast! Dit weekend piekt het graspollenseizoen
[/SIZE]
Wie graspollenallergie heeft, gaat het de komende periode moeilijk hebben want dit weekend bereikt van het graspollenseizoen haar piek. Zaterdag wordt het heel warm, droog en zonnig waardoor de hoeveelheid graspollen in de lucht aanzienlijk stijgt. De effecten van het graspollenseizoen zullen wellicht tot eind juni voelbaar zijn.

We hebben bijna de warmste meimaand sinds 1901 achter de rug en de op twee na warmste april. Het was de jongste tijd erg warm, maar er vielen ook regelmatig buien die ervoor gezorgd hebben dat het gras flink kon groeien. Daardoor vindt de piekperiode van graspollenseizoen ongeveer negen dagen eerder plaats dan gewoonlijk. Het is zelfs ongeveer twee weken eerder dan in de jaren 90.

Wie een graspollenallergie heeft, doet er de komende dagen goed aan om zijn medicatie zeker in te nemen. De kans op de gekende symptomen, zoals jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten, is erg groot. Ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree, zijn in bloei. Dat meldt de Nederlandse weerwebsite Weer Online.

Pollen uit Duitsland
De komende dagen wordt het zonnig, droog en warm weer en waait er ook een oostenwind. Die zorgt ervoor dat er pollen uit Duitsland aangevoerd worden. Zondagavond worden er lokale onweersbuien verwacht. Waarschijnlijk zal er geen neerslag vallen op grote schaal waardoor pollen blijft hangen. Bovendien gaat het waaien waardoor weer pollen uit de omgeving aangevoerd worden.

Luchtvervuiling
Hooikoortsklachten kunnen versterkt worden door luchtvervuiling doordat allergenen zich aan fijnstofdeeltjes hechten. Dat zorgt ervoor dat de allergenen dieper in je longen terechtkomen.
Doe het dus rustig aan als je met hooikoorts kampt. Enkele extra tips tegen hooikoorts vind je hier (http://newsmonkey.be/article/79307).

Bron: Newsmonkey, 25.05.2018
http://newsmonkey.be/article/88925?utm_source=facebook&utm_campaign=SocialMedia&utm_medium=social&utm_content=PostContent

Eigen mening:

Met het oog op komende examen- en blokperiode leek het me niet zo onlogisch dit artikel te posten.
Hooikoorts kan best een nadelig effect hebben op de studeerprestatie bij studenten. Ik denk hier voornamelijk aan slaapverwekkende pillen, de vermoeide en pijnlijke ogen, loopneus en het "ziek"-gevoel.

Er zijn online een hoop tips tegen hooikoorts te vinden. Of deze effectief helpen, weet ik niet.

Wat ik studerende en hooikoortserige studenten wel kan meegeven is volgende raad: neem je medicatie op tijd - desnoods 's avonds als deze je te slaperig maakt -, was je handen regelmatig, hou overdag de ramen op je studeerkamer dicht - verfris deze 's nachts of tijdens/na een regenbui - en gun je ogen wat rust door een zonnebril te dragen.

Overigens zijn er bij de apotheker enorm goede druppels en sprays te vinden die het studeren opnieuw aangenaam maken.

Zelfs met een verhoogd pollenniveau kom je de examenperiode heus zonder kleerscheuren door! :cool:


Tijdens een korte check-up naar de correctheid van mijn informatie, stootte ik op dit Iraaks onderzoek.
De link laat ik hier achter, zonder er al te veel woorden aan vuil te maken ( :D ) : https://www.gva.be/cnt/aid938437/seks-beperkt-effecten-hooikoorts-2[/FONT]

Indy.Geeraerts
28th May 2018, 13:33
[FONT=Century Gothic][SIZE=4]Waarom hooikoortspatiënten momenteel extra hard afzien[/SIZE]

Doorgaans niet zoveel last van hooikoorts, maar dit weekend wel tranende ogen? Daar is (helaas) een reden voor.

Na een intens en uitzonderlijk vroeg begonnen stuifmeelseizoen van de bomen, is het nu de beurt aan de kruidachtige planten. En ook de bloeiperiode van de grassen, een familie van een honderdtal soorten in België, is dit jaar vroeg gestart. Vrijdag lanceerde het nationaal surveillancenetwerk voor pollen een waarschuwing, en hooikoortslijders die zich dit weekend buiten waagden, zullen gevoeld hebben waarom.

Zodra er meer dan vijftig pollenkorrels per kubieke meter door de lucht zweven, is de drempelwaarde overschreden. Dat gebeurde op donderdag 24 mei voor het eerst, met 91 grassenstuifmeelkorrels. Maar dat was klein bier in vergelijking met afgelopen weekend. Op zaterdag en zondag nam Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, respectievelijk 163 en 126 grassenstuifmeelkorrels waar per kubieke meter.

Pollenexperte Florence De Bock van Sciensano wijst erop dat dat niet alleen ver boven de drempelwaarde is, maar ook veel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Hoe dat komt? ‘Een combinatie van factoren’, klinkt het, maar het weer is natuurlijk de grootste factor. ‘Het warme weer van de voorbije dagen in combinatie met de regen die voordien gevallen is.’

Hooikoortspatiënten nemen dus maar best de nodige voorzorgen, willen ze ongemakken beperken en niesbuien verlichten. Dat kan op veel manieren:
- Vermijd inspanningen en sportieve activiteit in de buitenlucht
- Draag een (zonne-)bril om contactreacties te vermijden
- Reinig uw neus met fysiologisch water
- Neem een douche en was uw haren voor u gaat slapen
- Gebruik papieren zakdoeken en werp ze systematisch weg na elk gebruik
- Droog de was niet buiten
- Houdt de ramen dicht bij verplaatsingen met de wagen

Eens hooikoorts, altijd hooikoorts? Niet altijd. Soms verdwijnt de allergie na jaren uit je lichaam, al weten artsen nog niet goed waarom. Omgekeerd geldt helaas ook. Soms kan je op latere leeftijd last krijgen van hooikoorts, ook al heb je decennialang zorgeloze lentes gehad.

Bron: De Standaard; 28.05.2018
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180528_03532926?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_term=life&utm_content=article&utm_campaign=seeding[/FONT]