PDA

Bekijk de volledige versie : Eindtermen en geloof botsen in joodse meisjesschool in Antwerpen


Laura.V*ndenborne
22nd May 2018, 12:58
De Yavne-Benoth Jeruzalem-school in de joodse wijk in Antwerpen, heeft het moeilijk om de eindtermen te combineren met het joods geloof. Dat is de conclusie van de onderwijsinspectie. Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) had om een doorlichting gevraagd.

Begin dit jaar kwam de joodse meisjesschool Yavne-Benoth Jeruzalem in Antwerpen in opspraak. Een leerkracht biologie die inging op een vacature bij de school mocht geen les geven over de evolutieleer van Darwin. Ook zou er niet gesproken mogen worden over seks, voortplanting, religie, racisme en persoonlijke aangelegenheden. Maar de school is erkend door de Vlaamse overheid en krijgt subsidies. Daarom vroeg Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om een doorlichting.

Uit die doorlichting blijkt nu dat de school de eindtermen wel aan bod laat komen maar dat die niet helemaal stroken met het joodse geloof. Daarom gaat de onderwijsinspectie op verschillende momenten samenzitten met de verantwoordelijken van het joods onderwijs.

Zowel minister van Onderwijs Hilde Crevits als Claude Marinower, schepen van onderwijs in Antwerpen, wensen niet te reageren.

Bron:VRT nws, Eindtermen en geloof botsen in joodse meisjesschool in Antwerpen, 22/05/2018,https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/22/geen-evolutieleer-in-joodse-meisjesschool-in-antwerpen/

Eigen mening:
Deze joodse meisjesschool is erkend door de Vlaamse overheid en krijgt daardoor ook subsidies. Deze school moet zich daarom ook houden aan de eindtermen, net zoals alle andere scholen. Ik vind dan ook dat het mogelijk moet zijn om onderwerpen zoals evolutieleer van Darwin, voorplanting en seks te behandelen in de les. Uit die doorlichting blijkt nu dat de school de eindtermen wel aan bod laat komen, dat is alvast een goede zaak. Het is wel spijtig dat die niet helemaal stroken met het joodse geloof. De onderwijsinspectie gaat op verschillende momenten samenzitten met de verantwoordelijken van het joods onderwijs. Gaan ze een oplossing vinden voor dit probleem? Persoonlijk denk ik dat dit heel moeilijk wordt. Als ze geen oplossing vinden, kan de school dan de subsidies behouden?