PDA

Bekijk de volledige versie : Rijk zijn en zonnepanelen plaatsen gaat niet altijd samen: de opgegeven redenen blijk


Arne.D*Cnodder
18th May 2018, 19:46
Rijk zijn en zonnepanelen plaatsen gaat niet altijd samen: de opgegeven redenen blijken opmerkelijk
De Vlaamse gemeenten benutten gemiddeld amper 4,4 procent van het potentieel aan zonneënergie dat ze normaal aankunnen. Dat blijkt uit een oplijsting van de gemeenten die het zonnepotentieel van hun daken het best benutten. Merkwaardig genoeg zijn de slechte leerlingen van de klas net de rijkste gemeenten en de verklaringen die daarvoor worden gegeven, blijken origineel.

Volgens het Energieplan van de Vlaamse regering moet er tegen eind 2020 een totaalvermogen van 3.700 megawatt zonnepanelen liggen in Vlaanderen. Uit berekeningen blijkt echter dat de Vlaamse daken meer dan 57.000 megawatt aankunnen. Vandaag is het vermogen van de Vlaamse zonnepanelen maar zo'n 2.500 megawatt, amper 4,4 procent van wat we eigenlijk aankunnen.

Uit een oplijsting in opdracht van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) blijkt dat vooral Limburgse gemeenten ijverig zijn geweest als het gaat over zonnepanelen plaatsen. Dilsen Stokkem is de beste leerling van de klas: daar wordt 10,5 procent van het zonnepotentieel benut. Op 2 staat Opglabbeek met 10,4 procent benut potentieel, op 3 de Antwerpse gemeente Wijnegem (10,3 procent). In Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en vooral West-Vlaanderen blijken ze minder warm voor zonnepanelen te lopen.

Ook opvallend: bij de slechte leerlingen in de klas blijken heel wat rijke gemeenten te zitten. "De wereld vandaag" op Radio 1 ging op zoek naar verklaringen, en die blijken wel erg verrassend te zijn.

In Knokke-Heist wordt amper 1,8 procent van het potentieel benut. Volgens burgemeester Leopold Lippens komt dat onder meer omdat er veel appartementsgebouwen in zijn gemeente staan. Maar er is meer. "Als iemand zonnepanelen vraagt, wordt dat toegestaan, maar er is ook een esthetische kant aan de zaak verbonden", zegt Lippens, die wil dat alles "ordentelijk" is. Hij wijst er ook op dat er in zijn gemeente veel tweede verblijven zijn, waarvan de eigenaars misschien al zonnepanelen in hun eerste verblijf hebben."

Sint-Martens-Latem is een andere welgestelde gemeente. "Het is typisch aan onze gemeente dat wij vaak grote percelen met heel veel grond en heel veel bomen hebben", duidt burgemeester Agnes Lannoo. "Op die manier zijn zonnepanelen minder aangewezen bij ons", klinkt het nog. Maar Lannoo wijst er wel op dat in haar gemeente veel in warmtepompen wordt geïnvesteerd.

In faciliteitengemeente Kraainem haalt burgemeester Dorothée de Cardon de Lichtbuer totaal andere redenen aan. "Wij hebben in onze gemeente bijna 30 procent vreemdelingen die hier meestal niet lang blijven wonen", zegt ze. "Zeker niet langer dan 5 jaar, en meestal niet langer dan 3 jaar. Vaak zijn het huurders. Wij denken dat eigenaars geen zonnepanelen plaatsen voor mensen die niet lang blijven, omdat het voordeel voor de huurder is en niet voor de eigenaar."

Ook de Nederlandse taal blijkt een bemoeilijkende factor. "De subsidies komen van Vlaanderen. Wij hebben hier veel Franstaligen. De informatie wordt niet altijd goed begrepen." De burgemeester dringt aan op een "soepeler procedure".

Bron:https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/18/vooral-rijke-gemeente-blijken-achterop-te-hinken-op-het-vlak-van/
Datum:18/05/2018

Eigen mening:
Erg jammer vind ik dat de Vlaamse gemeenten slechts 4,4 procent benutten van het potentieel aan zonne-energie dat ze normaal aankunnen. Wij hebben thuis zelf zonnepanelen liggen op ons dak. In het artikel zeggen ze dat sommige mensen geen zonnepanelen willen omdat dit erg lelijk en ontsierend voor het dak is. Ik vind dit maar een flauw excuus. Ten eerste is de energie die opgewekt wordt met de zonnepanelen volledig gratis, maar ook milieuvriendelijk. Ten tweede is hernieuwbare energie trouwens de energie van de toekomst. Men kan niet voor altijd fossiele energiebronnen gebruiken. Op een bepaald moment zullen deze worden uitgeput en dan zal dit grote gevolgen hebben voor de toekomst van de aarde. Met fossiele energie stoot je immers ook veel CO2 uit waardoor het milieu weer vervuild wordt. Ik vind het dus de taak van de overheid om meer ‘reclame’ te maken voor hernieuwbare energiebronnen.