Inloggen

Bekijk de volledige versie : Wetenschappers verzetten zich tegen Vlaams geld voor militair onderzoek


Emma.V*nmalderen
17th May 2018, 09:46
Wetenschappers verzetten zich tegen Vlaams geld voor militair onderzoek

Muyters zegt dat knoop nog niet doorgehakt is

Een delegatie van Vlaamse onderzoekers staat vandaag op de stoep bij Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) omdat ze niet willen dat er opnieuw overheidsgeld gaat naar militair onderzoek. Muyters, op missie in Canada, zegt dat hij het advies van het Vredesinstituut afwacht voor hij de knoop definitief doorhakt.

Liefst 125 onderzoekers van de Vlaamse universiteiten ondertekenden een open brief van Vredesactie aan bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA). Zij willen niet dat hij het makkelijker maakt om subsidies te krijgen voor onderzoeken met militaire doeleinden. “Dit zal leiden tot een verschuiving van middelen ten nadele van civiel onderzoek,” zegt Lieven Bervoets, professor biologie aan de Universiteit Antwerpen. “Een overheid moet keuzes maken. Ze kan een euro slechts eenmaal uitgeven. Ofwel doet ze dat aan onderzoek dat onze levenskwaliteit verhoogt, ofwel investeert ze in onderzoek naar wapentuig dat de kwaliteit van het doden verhoogt.”

Momenteel is er een richtlijn die stelt dat onderzoek met een militaire finaliteit, zoals research naar beeldschermen voor gevechtsvliegtuigen of naar drones, geen overheidssteun kan krijgen. De Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Onder*nemen (Vario) vroeg aan Muyters om dit verbod uit 1994 op te heffen. Het is Vario vooral te doen om technologie die zowel voor civiele als militaire doeleinden wordt ontwikkeld. “De huidige richtlijn verhindert innovatieve projecten en verzwakt onze competitiviteit”, zegt Danielle Raspoet, directeur bij Vario. De adviesraad stelt voor dat er een ethische commissie komt die voortaan oordeelt over de projecten. Ook zuiver militair onderzoek zou dan mogelijk zijn.

Pacifist Peumans

Aanvankelijk vroeg Muyters geen tweede advies aan het Vlaams Vredesinstituut, een onafhankelijke instelling van het Vlaams Parlement. Het was nota bene zijn partijgenoot, Vlaams Parlements*voorzitter Jan Peumans (N-VA), die uiteindelijk dit advies vroeg. Peumans staat bekend als doorgewinterd pacifist.

De groep wetenschappers maakt zich ongerust dat de beslissing eigenlijk al rond is. “Een ontmoeting op het kabinet-Muyters is ons verschillende keren geweigerd, dus hebben we beslist om zonder afspraak te gaan en onze open brief af te geven”, zegt Bram Vranken van Vredesactie.

Muyters weigerde recentelijk inderdaad een gesprek met enkele ngo’s. Zij wilden hun protest persoonlijk toelichten aan de minister, maar dat zag de N-VA’er niet zitten omdat hij ook de vertegenwoordigers van technologiefederatie Agoria niet individueel had gesproken.

De minister zit momenteel in Montréal en zal de wetenschappers vandaag dus niet ontmoeten. Morgen zal hij ook de ministerraad niet bijwonen. “Het klopt niet dat de minister de beslissing al genomen heeft”, zegt zijn woordvoerder Thomas Pollet. “Wij wachten wel degelijk nog op het advies van het Vredesinstituut.” Half juni wordt dat verwacht. Peumans: “In het begin was het kabinet gejaagd om een beslissing door te duwen, maar ik heb erop gewezen dat het Vredesinstituut de nodige tijd moest krijgen voor een gefundeerd advies.”

Bron:
De Morgen 17/05/2018
https://www.demorgen.be/binnenland/wetenschappers-verzetten-zich-tegen-vlaams-geld-voor-militair-onderzoek-b408414f/

Eigen mening:
Ik ben het eens met de delegatie van Vlaamse onderzoekers. Als de overheid subsidies toekent aan onderzoek, moeten deze subsidies verdeelt worden over verschillende onderzoeken. Ze moeten zowel de onderzoeken omtrent gezondheid en vordering van de mens ondersteunen als militaire onderzoeken. Ze moeten naar mijn mening niet niets meer geven aan militair onderzoek, want dit hebben we ook nodig. Maar ze zouden wel meer moeten investeren in onderzoeken die onze levenskwaliteit verhoogd, misschien zelfs meer dan in militair onderzoek. Het initiatief om eventueel een ethische commissie samen te stellen, vind ik een zeer goed idee. Als deze commissie met een ethische blik op de opdrachten of onderzoeken kijkt, dan zouden er geen onderzoeken meer kunnen plaatsvinden die slecht zijn voor de mens. Het is zeer belangrijk dat Vlaams minister Philippe Muyters wacht op het advies van het Vredesinstituut. Als het Vredesinstituut kan zeggen of dit goed of slecht is, dan kan de minister pas een weloverwogen beslissing maken.