PDA

Bekijk de volledige versie : Meer echtscheidingen door hogere werkdruk


Barst
12th March 2006, 14:16
Meer echtscheidingen door hogere werkdruk


BRUSSEL - Druk druk druk: ons werk eist steeds meer van ons. Dat is niet altijd bevorderlijk voor de lichamelijke gezondheid, maar ook niet voor het huwelijksleven, meldt de Sunday Times


Want onderzoek naar de belangrijkste redenen voor het groeiende aantal echtscheidingen geeft aan dat de lange werkuren van veel mannen steeds vaker aanleiding zijn voor de echtgenote om naar haar advocaat te stappen.

Een man die vaak moet overwerken, weegt zwaar op het huwelijksgeluk. Niet langer omdat zijn vrouw hem dan verdenkt van overspel, zoals het cliché het wil, want de noodzaak om lange uren te zwoegen blijkt maar al te vaak realiteit te zijn. Maar ook al zit de echtgenoot keurig achter zijn computer te zweten, toch is dat voor steeds meer vrouwen een reden om een punt te zetten achter het huwelijk.

Een internationaal onderzoek naar de redenen voor echtscheiding anno 2006 geeft aan dat wie meer tijd besteedt aan zijn werk dan aan zijn gezin, een steeds groter gevaar loopt op een scheidingsprocedure.

In de eerste 50 jaar na de Tweede Wereldoorlog, toen het huwelijk geleidelijk aan een minder levenslange missie werd, vormden overspel en huiselijk geweld de voornaamste reden waarom vrouwen hun man verlieten. Nu hebben sociologen van een aantal Nederlandse universiteiten vastgesteld dat het aandeel van geweld of vreemd gaan sterk is gedaald, terwijl steeds vaker als reden wordt aangevoerd dat de echtgenoot dag en nacht aan het werk is.

Ook emotionele factoren zoals gebrek aan belangstelling en slechte communicatie, spelen een steeds grotere rol. Volgens de onderzoekers omdat koppels het huwelijk in toenemende mate volgens psychologische criteria benaderen. Dat verklaart ook waarom mannen en vooral vrouwen vaker geneigd zijn om een streep te zetten onder hun verbintenis voordat de toestand uit de hand loopt.

,,In het verleden waren de motieven voor een echtscheiding veel ernstiger'', zegt professor Paul de Graaf, een socioloog die is verbonden aan de Radboud universiteit. ,,Tegenwoordig draait het vooral om persoonlijke groei en om emoties.''


Weblog DS, 12-03-2006 (llc)