PDA

Bekijk de volledige versie : Vragen die je beter niet stelt aan moslims tijdens de ramadan


Andres.V*nlandewyck
15th May 2018, 19:19
Woensdag begint de ramadan, een periode waarin moslims een maand lang overdag vasten. Gelovigen krijgen vaak steeds dezelfde vragen van niet-moslims. ‘Je mag toch wel drinken?’

Voor moslims is de ramadan een belangrijk deel van hun religie. Niet-moslims begrijpen niet altijd wat de ramadan precies inhoudt. En zo krijgen moslims steeds vragen, zoals deze:

‘Je mag ook niet drinken?’

Neen. Tijdens de ramadan mag niets gedronken of gegeten worden tussen zonsopgang en zonsondergang. Eens de zon onder is, mag alles gegeten en gedronken worden.

‘Vind je het vervelend als ik wel eet of drink?’

Moslims gaan in België gewoon naar het werk tijdens de ramadan. Collega’s willen begrip tonen voor hun situatie en vinden het soms ongemakkelijk om zelf te eten of te drinken. Maar heb geen schroom om op het middaguur je boterhammen op te eten, voor moslims gaat de ramadan over meer dan eten alleen.

‘Moet iedere moslim meedoen aan de ramadan?’

Zwangere of menstruerende vrouwen, zieken, ouderen, kinderen en mentaal zwakken moeten niet deelnemen aan het vasten. Ze kunnen wel deel uitmaken van het gebeuren door extra te bidden of eten klaar te maken voor minderbedeelden.

‘Heeft vasten een negatieve invloed op de gezondheid?’

Het vasten mag verbroken worden wanneer de gelovige zich ziek voelt. Maar als de ziekte van korte duur is, moet die dag wel ingehaald worden. Dat kan vanaf vijf dagen na het Suikerfeest.

De effecten van het vasten op de gezondheid zijn afhankelijk van persoon tot persoon. De ene valt af, de andere komt bij. Dat hangt af van wat je eet en wanneer je kiest om te eten.

‘Wat met seks en roken?’

Tijdens het vasten zijn seksuele activiteiten verboden. Eens de zon onder, mag het weer wel, tot de zon opkomt. Hetzelfde geldt voor roken.

‘Wat is het moeilijkst?’

Dat is voor elke moslim anders. Sommigen hebben honger, anderen hebben dorst, nog anderen moeten van de sigaretten afblijven. Maar het is ook best zwaar altijd te moeten antwoorden: ‘Nee, ik mag ook geen water drinken.’

Ramadan

De ramadan valt traditioneel tijdens de negende maand van de islamitische kalender. Het begin en einde ervan hangen samen met de stand van de maan, dus valt die periode niet overal op hetzelfde moment. In België begint de ramadan ’s avonds dinsdag 15 mei tot ’s avonds donderdag 14 juni. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest, dit jaar tot ’s avonds 15 juni.

Veel moslims in België eren deze religieuze traditie, die een van de vijf pijlers van hun geloof vormt. Tijdens de ramadan vasten moslims niet alleen, ze doen ook aan zelfreflectie. Door het vasten wordt de ziel van zonden gereinigd en gedenken gelovigen dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving. Deze openbaringen vormen samen de Koran.

De ramadan is niet alleen religieus, maar ook sociaal belangrijk. Na zonsondergang komen families samen om de iftar, het avondmaal te nuttigen. Vlak voor zonsopgang eten ze een sahoor, een ontbijt.

Bron
http://www.standaard.be/cnt/dmf20180515_03513623
De Standaard - 15/05/2018 - 14:32

Mening
Persoonlijk vind ik artikels zoals deze in het algemeen goed. Of dat we het nu willen of niet ter zijde, het is een feit dat we ons in een multiculturele samenleving bevinden. Wrevel en spanningen ontstaan, in mijn ogen, alleen maar door een clash van culturen. Deze spanningen zijn een teken van mensen die mekaar niet begrijpen omdat er voor een aantal zaken en handelingen achtergrondinformatie nodig is. Het artikel levert dit aan de algemene bevolking. Hierdoor kunnen voor ons rare en, in onze ogen, mogelijks nutteloze dingen zoals een Ramadan verduidelijkt worden. Daardoor zullen er dan minder spanningen ontstaan waardoor er minder aanleiding is tot discriminatie en racisme en dus ook een lagere kans op het ontstaan van extremisme.