PDA

Bekijk de volledige versie : E-sports brengen véél geld op: in welk spel verdien je het meest?


Bjarne.I*mants
13th May 2018, 21:13
E-sports brengen véél geld op: in welk spel verdien je het meest?

E-sports zijn niet alleen het favoriete tijdverdrijf van miljoenen gamers, het is ook big business. En waar er dingen verkocht worden, daar is ook geld te verdienen: topgamers rijven soms miljoenen aan prijzengeld binnen. Maar niet alle games zijn gelijk: met sommige is substantieel meer geld te verdienen dan met anderen.

Eerst even een antwoord op dé vraag die iedereen zich stelt: uit alle competitieve games, met welk kan je 't meest geld verdienen? Kort gezegd zijn er twee grote: Dota 2 heeft de grootste prijzenpot, Counter-Strike betaalt zijn spelers de hoogste lonen. Dan heb je ook nog League of Legends, Starcraft en gamers die puur op YouTube-streaming wat geld binnenrijven in nichegames, maar dat is een minderheid.

Dota 2 brengt geld op

Een serieuze minderheid: de top 30 best verdienende spelers zijn allemaal Dota 2-spelers. De top honderd verdiend vlotjes een half miljoen euro netto. Er zijn zo'n 2.000 pro-gamers, maar ze verdienen niet allemaal op dezelfde manier geld.

Cru gesteld zijn er een paar manieren om geld binnen te rijven. Toernooien winnen is er ééntje van, maar ook gewoon betaald worden om te spelen. Counter-Strikers kunnen zo tot 15.000 dollar per maand verdienen. Niet slecht. Wie echt de top wil bespelen, moet wel serieus investeren: er zijn ongeveer evenveel pro gamers als er NBA-basketters zijn. De prijs: tot een miljoen euro.

Het WK Dota 2 heeft elk jaar een prijzenpot van zo'n 18 miljoen dollar. 26 toernooien per jaar delen minstens een prijs van één miljoen dollar uit. Alle toernooien spelen kan waarschijnlijk niet: net zoals in sport, specialiseer je. Dota 2-spelers gaan niet naar Counter-Strike-finales.

Twitch

Maar de meerderheid verdient niet alleen geld door een loon of toernooien. Gamers willen van de pro's natuurlijk weten hoe ze het precies doen. De trucjes, de hacks en de techniek kan je bekijken op YouTube-kanalen. Die brengen natuurlijk ook advertentiegeld op. Da's niet overdreven veel: zo'n dollar per 200.000 views, maar vergis je niet: a rato van een paar video's per week, loopt het snel op.

Dan is er natuurlijk ook nog Twitch, de streamingdienst voor games: één abonnee op Twitch brengt een gamer zo'n 3 euro op, wat ook meteen een serieuze bron van inkomsten is.

Wie kijkt er dan naar e-sports? Veel volk, zo blijkt. De laatste League Of Legends WK-finale werd door drie keer zoveel mensen bekeken als de Amerikaanse Superbowl. Nu er ook nog e-sports-beurzen worden uitgedeeld voor sommige universiteiten, kan niemand nog een reden verzinnen om niet te gamen.

Bron: Express
Link: https://nl.express.live/2018/05/13/e-sports-brengen-veel-geld-op-welk-spel-verdien-je-het-meest

Eigen mening
E-sports, 't is een niche die nog maar enkele jaren aan het opkomen is, maar wel aan sterkte en populariteit wint. Hoewel het nu nog maar in zijn kinderschoenen staat, zijn de evenementen die hiermee gepaard gaan immens. Vooral in Azië staan ze garant voor uren nagelbijtend plezier, velen zitten dan ook aan het scherm geplakt om te kijken wie van de teams gaat winnen.

League of Legens, Dota, Starcraft, Counterstrike... het is een klein aanbod van immens populaire spellen, maar ook kleine spellen moeten niet onderdoen. Vaak worden er kleine evenementen georganiseerd om spelers met elkaar te laten meten. Waar gaan we uiteindelijk eindigen? Niemand die het weet, het enige dat met zekerheid gezegd kan worden is het groeiende succes. Met de opkomst van VR en andere innovatieve uitvindingen zal het spelgegeven ook meerdere dimensies krijgen.

Het informaticatijdperk heeft zijn naam niet gestolen, we staan voor ongekende doorbraken. We kunnen enkel maar dromen... doch zijn de positieve en negatieve kanten nog niet 100% duidelijk, er moet zeker nog meer onderzoek gedaan worden naar deze e-sports. Maar hoe het ook zij, 't zal onze stoutste dromen overtreffen.