PDA

Bekijk de volledige versie : Mechelen gaat handweigeraars nu toch trouwen


Nikki.S*arckx
8th May 2018, 15:02
[SIZE=3]Mechelen gaat handweigeraars nu toch trouwen[/SIZE]

Burgemeester Bart Somers (Open VLD) zwakt zijn standpunt af, na de kritiek op schepen Marc Hendrick die een huwelijk weigerde omdat de bruid hem geen hand wou geven.

‘In Mechelen moet de rechtsstaat altijd het kader zijn en dus moeten we het wettelijk recht op huwen respecteren. Daarbinnen verdedigen we onze principes -zeker gendergelijkheid- met dialoog, wederzijds respect en samen zoeken naar oplossingen en toenadering. De enige weg vooruit.’

Burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) zwakt zijn standpunt tegen het weigeren van een hand tijdens een huwelijk af. Gisteren steunde hij nog zijn eerste schepen, Marc Hendrickx (N-VA) die een huwelijk van twee moslims niet wou voltrekken omdat de bruid hem geen hand wou geven, ook al had hij toen al de opmerking dat Hendrickx de kwestie beter vooraf had uitgepraat.

Het standpunt stond op gespannen voet met de rechtsstaat. Dat zegt wel dat een ambtenaar zich neutraal moet opstellen, maar voor de klant - in dit geval het trouwende koppel - geldt dit niet. Die redenering schenden zou er op de keper beschouwd toe leiden dat een ambtenaar van burgerlijke stand alleen nog koppels zou trouwen die zijn eigen culturele gebruiken heeft.

Maar trouwen is een grondrecht dat een gemeente niet zomaar mag schenden. Een hand geven is geen voorwaarde om te kunnen trouwen. Als uit de context duidelijk is dat de weigering niet bedoeld is als belediging, valt ook dat argument weg.

Somers heeft zijn standpunt nu versoepeld. Hij wil het recht op huwen respecteren, maar tegelijk wel de dialoog aangaan. Dat komt erop neer dat als een koppel de hand blijft weigeren, er een andere oplossing gezocht moet worden.

Groen-kopman Kristof Calvo zegt tevreden te zijn. ‘In dialoog zoeken naar oplossingen is de enige manier om vooruit te geraken’, zegt hij. 'Uiteraard moet daarbij de wet worden gerespecteerd. Een handdruk is geen wettelijke voorwaarde voor een huwelijk. Dat kan en mag dus ook niet worden opgelegd. Een stad moet uiteindelijk altijd het wettelijk recht om te kunnen huwen garanderen”.

Calvo wijst schepen Marc Hendrickx met de vinger. Volgens hem strookt diens houding en de communicatie niet met de Mechelse aanpak. ‘Zo handelen en communiceren – het incident meteen op sociale media gooien - is even onbeleefd als het weigeren van een uitgestoken hand. In plaats van het conflict op te zoeken was er door de schepen beter meteen proactief geïnvesteerd in een dialoog. Zeker van een schepen van diversiteit mag je dat verwachten”.

Calvo dringt ook aan op betere afspraken over de kwestie. ‘Zulke incidenten mogen niet meer gebeuren. Zo kan er best vooraf duidelijker worden gecommuniceerd. Een huwelijksdag moet een hoogtepunt kunnen zijn, geen moment van spanning en conflict.’



bron: de standaard 08/05/2018 http://www.standaard.be/cnt/dmf20180508_03503335


mening: Persoonlijk begrijp ik niet waarom moslimvrouwen geen hand mogen geven aan iemand. Ik begrijp dat je, als persoon die juist getuige is geweest van de liefde die het koppel heeft voor elkaar en dit bezegeld heeft, een hand wil schudden om de deal te closen.
Anderzijds vind ik dat hier echter duidelijk vooraf gecommuniceerd dient te worden. Wanneer je geen hand wenst te schudden, is dat geen probleem, maar laat dit gewoon op voorhand weten. In de kerk dien je bijvoorbeeld ook vooraf te bepalen of je communie wenst te nemen of niet. De trouwers bepalen hun grote dag zelf van begin tot einde. Elk koppel heeft eigen gewoontes, waarden en normen. Deze dienen door iedereen gerespecteerd te worden maar dienen ook duidelijk gemaakt te worden door de trouwers aan de officiële partijen die deel uit maken van deze dag.