PDA

Bekijk de volledige versie : Peeters maakt dat bedrijven stages kunnen voorbehouden voor kansengroepen


Dries.L*enen
7th May 2018, 23:29
Peeters maakt dat bedrijven stages kunnen voorbehouden voor kansengroepen

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) legt de laatste hand aan wetgeving waarmee bedrijven kansengroepen zoals allochtonen of ouderen prioriteit kunnen geven bij aanwervingen, stages of opleidingen.

Bedrijven zouden met de maatregel ‘positieve acties’ mogen ondernemen gericht op kansengroepen, zoals ouderen, mensen met een migratieachtergrond of handicap en laaggeschoolden. Die mogelijkheid staat al elf jaar in de antidiscriminatiewetgeving, maar strikt juridisch mochten bedrijven kansengroepen niet voortrekken zolang het wachten was op een uitvoeringsbesluit waarin de randvoorwaarden worden vastgelegd.

‘We willen de nodige rechtszekerheid geven aan werkgevers die van positieve actie gebruik willen maken. Er is geen verplichting.'
Kris Peeters
Minister van Werk
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zal daar binnenkort verandering in brengen. Hij legt momenteel de laatste hand aan een koninklijk besluit (KB) waarmee bedrijven kansengroepen ‘een duwtje in de rug’ kunnen geven. ‘We willen de nodige rechtszekerheid geven aan werkgevers die van positieve actie gebruik willen maken’, zegt Peeters die benadrukt dat het gaat om en mogelijkheid en geen verplichting.

Peeters deed zijn uitspraken op een studiedag van gelijkekansencentrum Unia en het Minderhedenforum. ‘We krijgen regelmatig vragen van bedrijven, die willen weten of ze een positieve actie-maatregel mogen toepassen’, zegt Unia-directeur Els Keytsman. ‘Hopelijk kunnen we hen in de nabije toekomst wél positief adviseren.’

'Geen quota'
Of en welke positieve maatregelen er komen, is nog niet helemaal duidelijk. Peeters geeft de voorbeelden van opleidingsprogramma’s voorbehouden voor vrouwen, stageplaatsen voor personen met een handicap of studiebeurzen voor mensen van allochtone origine. Het KB moet als het af is nog langs de sociale partners passeren.

Unia en het Minderhedenforum zijn ook vragende partij om bedrijven en sectoren streefcijfers te laten invoeren voor kansengroepen. Zolang de cijfers niet zijn behaald, kunnen werkgevers dan voorrang geven aan personen uit een kansengroep, op voorwaarde dat hun competenties even sterk zijn als die van de andere kandidaten.

Ondernemersorganisatie Unizo is alvast niet te vinden voor te strikte streefcijfers. ‘We zijn voorstander van het KB, maar quota behoren niet tot ons vocabularium van positieve actie’, zegt coördinator sociaal beleid Caroline Deiteren. ‘Alleen cijfers opleggen, daar heeft een bedrijf niets aan.’

Eigen mening bij dit artikel:
Minister van Werk Kris Peeters wil kansengroepen zoals allochtonen of ouderen een grotere kans te geven bij aanwervingen, stages of opleidingen. Dit vind ik een ongelooflijk goed initiatief van Kris Peeters. Allochtonen, ouderen en laaggeschoolden hebben inderdaad een nadeel in het zoeken van werk, stages of opleidingen en hen een duwtje in de rug geven zal hen zeker kunnen helpen om een eerlijkere kans te krijgen. Enkele voorbeelden die Kris Peeters vernoemd zijn opleidingsprogramma's speciaal voor vrouwen, stageplaatsen voor mensen met een handicap en studiebeurzen voor allochtonen. Dit is zeer goed, maar toch geeft me dit een beetje het gevoel dat zij een groot voordeel krijgen tegenover de rest. Gaan mensen die niet tot de kansengroepen behoren dan een minder eerlijke kans krijgen en het moeilijker krijgen om werk, een stageplaats of een opleiding te vinden? Zoals ik al zei ben ik voorstander van dit initiatief maar het mag de kansen van anderen niet massaal verkleinen anders creëer je weer hetzelfde probleem.

Bron: Tijd.be
Datum: 7/05/2018
Link: https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/peeters-maakt-dat-bedrijven-stages-kunnen-voorbehouden-voor-kansengroepen/10009523.html
Geraadpleegd op: 7/05/2018