PDA

Bekijk de volledige versie : “Een catastrofe”: meer dan de helft van museumcollectie blijkt vals


Karolien H*eselmans
29th April 2018, 21:23
Een Frans museum heeft een pijnlijke ontdekking gedaan. Na onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de collectie vals is. “Het is een catastrofe.”

Het museum in het Zuid-Franse Elne is gewijd aan de schilder Étienne Terrus (1857-1922), die geboren werd in het plaatsje aan de voet van de Pyreneeën. De gemeente kocht de schilderijen, tekenen en aquarellen de afgelopen twintig jaar aan. Vorig jaar bracht een kunsthistoricus een bezoek aan het museum en uitte zijn twijfels over de authenticiteit van enkele werken.

Daarop contacteerde het museum deskundigen die de collectie onderzochten. De conclusie was een pijnlijke: 82 van de werken -meer dan de helft van de collectie- bleek niet door Terrus gemaakt te zijn. De werken kostten de gemeente zo’n 160.000 euro.

Catastrofe

“Het is een catastrofe”, zegt burgemeester Yves Barniol van Elne tegen France Bleu. Hij biedt zijn excuses aan, aan alle toeristen die het museum de afgelopen jaren hebben bezocht. De gemeente heeft een aanklacht ingediend tegen de makers en verkopers van de valse werken. “Ik hoop dat we de daders vinden”, aldus de burgervader nog.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180428_03488413
Datum bron: 28/04/2018

Eigen mening:
Dit is ontzettend jammer. Het kan altijd dat je opgelicht wordt, maar dit was niet te verwachten. Een museum is te vertrouwen, ook dit denken de meeste mensen, toch kan het zijn dat er kunstwerken niet echt zijn. Soms verstoppen ze het echte en plaatsen ze een replica. In dit geval is het iets helemaal anders, want het museum is niet in het bezit van het echte kunstwerk. Hier gaat het over wel 82 kunstwerken die vals zijn. Dit is een grote deel van het museum. Het is goed dat ze een klacht indienen tegen de verkopers van de kunstwerken, maar waarschijnlijk haalt dit niet veel uit. De verkopers gaan zelf niet weten waar de echte zijn en betalen hooguit een som geld aan het museum. Het museum gaat een lange zoektocht tegemoet naar de echte kunstwerken.