PDA

Bekijk de volledige versie : Weyts legt dierentuinen strengere regels op


Brent.T*eys
23rd April 2018, 22:28
[SIZE=5]Weyts legt dierentuinen strengere regels op[/SIZE]
Antwerpse Zoo: 'Al fors geïnvesteerd in dierenwelzijn'

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil het welzijn van dieren in de Vlaamse dierentuinen verbeteren en verscherpt een reeks voorschriften. De Antwerpse Zoo en Boudewijn Seapark verwachten geen grote impact op hun werking.

Vlaamse dierentuinen werken nog altijd volgens de regels van een koninklijk besluit uit 1998. Maar de voorbije twintig jaar is er veel gebeurd: de dierentuinen zijn sterk veranderd, de maatschappelijke gevoeligheid voor dierenwelzijn is toegenomen en er is veel bijkomende wetenschappelijke kennis verzameld over het gevangen houden van dieren.

Daarom moderniseert minister Weyts de regels. ‘We leggen de lat inzake dierenwelzijn hoger in heel Vlaanderen: het is evident dat we dat ook doen in de dierentuinen. Het was tijd voor een aanpassing van de erkenningsvoorwaarden’, zegt de N-VA-minister.

Er komen onder meer heldere afspraken over de verblijven van dieren in dierentuinen. Er moet bijvoorbeeld altijd beschutting (natuurlijke beschutting of een schuilhok) beschikbaar zijn voor de dieren die permanent buiten gehouden worden. Dieren die zowel een binnen- als een buitenverblijf moeten hebben, moeten steeds toegang hebben tot de beide verblijven (met alleen logische uitzonderingen, zoals vrieskou of de reiniging van het verblijf).

Ontsnapping

Er komt ook een verplichting om elke dierentuin volledig te omheinen, als extra veiligheidsmaatregel. De maatregel werd onder meer ingegeven door de ontsnapping van een sneeuwpanter in de Waalse dierentuin Monde Sauvage enkele jaren geleden.

Het fysiek contact tussen bezoekers en dieren wordt ernstig ingeperkt. Sommige bezoekers gaan op een totaal foute manier om met dieren. Net daarom besliste Planckendael vorig jaar na een reeks incidenten de kinderboerderij te sluiten. Doorloopvolières mogen blijven, maar alleen als er doorlopend een personeelslid aanwezig is om toezicht te houden.

Bij vertoningen voor het publiek mogen dieren niet gedwongen worden onnatuurlijke kunstjes uit te voeren: ze mogen alleen hun natuurlijk gedrag demonstreren. Elke Vlaamse dierentuin moet tenslotte een ethische commissie oprichten - een waakhond die permanent toeziet op het dierenwelzijn.

De Vlaamse dierentuinen krijgen een jaar de tijd om de gevraagde aanpassingen door te voeren.

'Details afwachten'

De Antwerpse Zoo verwacht geen grote impact. 'We hebben de voorbije jaren al fors geïnvesteerd in dierenwelzijn', zegt de woordvoerder. 'Daar waar het publiek in contact komt met de dieren, is permanent een toezichter aanwezig. En de kinderboerderij in Planckendael werd vorig jaar al gesloten na enkele problemen.'

Bij Boudewijn Seapark in Brugge, waar dolfijnen nog altijd kunstjes doen, 'willen ze de details van de effectieve regelgeving afwachten'. 'We hebben net een nieuwe show, waarin we al veel sterker inzetten op het natuurlijk gedrag van de dieren. Maar we wachten de nieuwe regels af. Natuurlijk zullen wij ons aan de wet houden.'

Bron: De Standaard, 23/04/2018
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180422_03475866

Mening: Het is uiteraard zeer goed nieuws dat de Vlaamse overheid op een manier als deze inzet op gebied van dierenwelzijn. Een wetgeving van 20 jaar geleden is gewoon veel te oud. Een dierentuin van 20 jaar geleden is compleet anders dan een dierentuin anno 2018. Het is dan ook logisch dat de wetgeving hieromtrent up-to-date is. Daarnaast is het wel zeer fijn om te lezen dat de Vlaamse dierentuinen al actief bezig zijn met het inzetten op dierenwelzijn, zonder dat hiervoor enige druk van bovenaf voor vereist is. Een dierentuin moet dierenwelzijn altijd als prioriteit hebben en wanneer een dierentuin niet goed bezig is, moet er ook gewoon een up-to-date juridisch kader zijn om deze terecht te wijzen.