Inloggen

Bekijk de volledige versie : Schade aan Great Barrier Reef door klimaatverandering is onomkeerbaar


Dries.L*enen
19th April 2018, 17:34
Schade aan Great Barrier Reef door klimaatverandering is onomkeerbaar

De extreem hoge temperaturen die in 2016 Australië hebben geteisterd, hebben grote gevolgen gehad voor het Great Barrier Reef. Het resultaat van de maandenlange hittegolf was een verbleking van het koraal, waardoor in 2016 30 procent koraal afgestorven is en in 2017 nog eens 20 procent. Een nieuwe studie in Nature onthult nu dat de schade voor de ecosystemen onomkeerbaar is.

Het onderzoeksteam onder leiding van Terry Hughes van James Cook University bracht de impact van de hittegolf in kaart na extensief onderzoek. Eerst werden vanuit de lucht duizenden video's van het rif gemaakt. De gegevens die dat opleverde, werden nadien door duikers gecheckt met behulp van traditionele onderzoeksmethodes. Tot slot werden er stalen genomen van het koraal, die onderzocht werden in het labo.

Op de locaties waar de temperaturen het hoogst opliepen, stelden de onderzoekers de grootste sterfte van koraal vast. Sommige soorten bleken gevoeliger dan andere. Hertshoornkoraal en tabulaire koralen gingen snel en dramatisch ten onder. In sommige gebieden stierven koralen zelfs af zonder eerst te verbleken. Het is de eerste keer dat een dergelijke sterfte op zo'n grote schaal vastgesteld is.

Verrassend en alarmerend

Wetenschappers voorspellen al langer dat verbleking steeds vaker zal voorkomen en dat de gevolgen ernstiger worden. Toch zijn de resultaten van de nieuwe studie verrassend en alarmerend. Zelfs de onderzoekers zelf zijn verbaasd over hoe snel sommige koralen zijn afgestorven.

"Algemeen werd gedacht dat koralen na verbleking heel langzaam sterven van de honger", zegt Hughes. "Uit ons onderzoek blijkt net dat de helft van de koralen heel snel gestorven is." Volgens Hughes zijn de gevolgen van de hittegolf groter dan eender welke koraalverbleking of -sterfte die in het verleden plaatsvond.

Permanente veranderingen
De studie toont aan dat de structuur van de ecosystemen in het noordelijke deel van het Great Barrier Reef dramatisch veranderd is door de sterfte. Verschillende riffen zijn veranderd in eenzijdige systemen, waarbij enkel de sterke soorten overeind gebleven zijn. Dat leidt tot ecosystemen met grotere groeivormen zonder ruimte tussen de verschillende aftakkingen.

Dergelijke koralen bieden minder schuilplaatsen voor vissen en ongewervelden. Het gebrek aan dergelijke schuilplaatsen was ook een van de redenen voor de slinkende vispopulaties na ernstige verblekingen in het verleden.

De wetenschappers klampen zich vast aan één lichtpuntje. "We hebben nog miljarden koralen die wél nog leven, vooral in de zuidelijke en centrale delen van het Great Barrier Reef", zegt Hughes. "We moeten focussen op de bescherming van deze koralen en ze helpen herstellen. Het Great Barrier Reef is nog niet gedoemd, als we tenminste snel reageren."

Eigen mening bij dit artikel:
De opwarming van de aarde is iets waar ik mezelf zorgen over maak. Het is een groot probleem dat serieuze gevolgen kan hebben in de (nabije) toekomst. Dit artikel gaat nu over schade aan een natuurlijk wonder, namelijk het Great Barrier Reef, maar dit is op zich niet het ergste. Natuurlijk is het spijtig dat zo'n prachtig natuurlijk wonder de gevolgen moet dragen van de opwarming van de aarde. Maar als binnen honderden of zelfs al binnen tientallen jaren een groot deel van de bewoonde wereld onder water komt te staan, dan heeft dit wel ernstige gevolgen. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn wel degelijk merkbaar en dat sommige mensen, inclusief de president van Amerika, nog maar twijfelen over het bestaan van de opwarming van de aarde is echt compleet absurd. Nu dat we de gevolgen voelen, beginnen we met het beperken van nog een verdere opwarming, maar volgens mij komen we te laat. De schade die is aangebracht, zowel aan het Great Barrier Reef als de aarde, is onomkeerbaar. We kunnen enkel nog de schade beperken en hopen dat we niet te laat zijn. Alle landen zullen moeten samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan en dan blijft de schade misschien beperkt, maar ik vrees ervoor.

Bron: DeMorgen.be
Datum: 19/04/2018
Link: https://www.demorgen.be/wetenschap/schade-aan-great-barrier-reef-door-klimaatverandering-is-onomkeerbaar-b4ee4385/
Geraadpleegd op: 19/04/2018