PDA

Bekijk de volledige versie : Polen buigt voor Europese rechters


Jannes.J*spers
17th April 2018, 13:06
Polen is opnieuw veroordeeld voor de kap van het oerbos van Bialowieza. Dit keer legt Warschau zich neer bij de uitspraak van de Europese rechters.

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren opnieuw geoordeeld dat de grootschalige kap van het oerbos van Bialowieza, in het uiterste oosten van Polen, illegaal was.
Twee jaar geleden besliste de Poolse regering dat er meer bomen gekapt mochten worden in dat unieke bos. Warschau zei dat het nodig was omdat de letterzetter, een kleine kever, er lelijk huis hield. Milieuorganisaties gingen daar niet mee akkoord. Zij vonden dat de regering de kever als excuus gebruikte om geld te kunnen verdienen aan houtkap.
De Europese Commissie volgde hun argumenten en spande een zaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Tot tweemaal toe veroordeelden de rechters in Luxemburg de Poolse overheid. Die moest onmiddellijk stoppen met de kap. Maar Warschau legde die uitspraken naast zich neer.
Tot vandaag. De uitspraak van de rechters was ditmaal definitief. En nu lijkt Warschau toch te plooien voor de rechters. Tijdens de grote regeringswissel, eerder dit jaar, werd ook de minister van Leefmilieu vervangen. De omstreden Jan Szyszko werd opzijgezet en vervangen door Henryk Kowalczyk. Hij laat vandaag weten dat hij zich zal neerleggen bij de uitspraak.
Warschau inschikkelijker tegenover Brussel
Warschau toont de jongste weken meer inschikkelijk tegenover Brussel. Europees Commissaris Frans Timmermans reisde vorig week nog naar Polen voor overleg rond de omstreden hervormingen van het Poolse gerecht. Eind vorig jaar zette Timmermans de zware Artikel 7-procedure in werking, waardoor het Poolse stemrecht in de Europese Unie zou kunnen worden ingetrokken.
Na afloop van overleg, vorige week, was de toon veel milder. ‘We streven naar een compromis’, liet de Poolse minister van Buitenlandse Zaken weten.

datum: 17/04/2018
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180417_03467445
Eigen mening:
Het kan toch niet zo moeilijk zijn om te luisteren naar de wet. het is wel goed dat ze misschien het Europese stemrecht worden ingetrokken. Dit is alleen maar beter voor het land zelf, omdat men zo conflicten als dit kan vermijden. omdat er maar één wet telt en dat is diegene van het Europese stemrecht. dit vind ik alleen maar beter. Dat er voor zo een kleine dingen geen discussies meer hoeven te zijn en dat men gewoon moet zorgen dat de polen mee worden ingetrokken.