PDA

Bekijk de volledige versie : Chinese baby geboren vier jaar nadat zijn ouders overleden zijn


elke.d*puydt
12th April 2018, 17:20
In China is een baby geboren via een surrogaatmoeder, vier jaar nadat de ouders van de jongen zijn omgekomen bij een auto-ongeluk.

Shen Jie en Liu Xi hadden verschillende embryo’s laten invriezen in de hoop om met IVF hun kinderwens in vervulling te zien gaan, maar zo ver is het nooit gekomen. In 2013 werd hun leven beëindigd door een auto-ongeval, vijf dagen voor enkele van deze embryo’s zouden worden ingeplant bij de moeder.

De ouders van het koppel wilden alsnog dat hun kleinkind zou worden geboren, maar moesten via een rechtbank passeren om toestemming te krijgen. Dat was geen eenvoudige zaak - er was geen precedent - maar na een jarenlange juridische strijd kregen ze alsnog het zeggenschap over de embryo’s, die al die tijd werden bewaard in het ziekenhuis van Nanjing.

Al stelde zich meteen een nieuw probleem, want voor de zwangerschap was een surrogaatmoeder nodig en dat is verboden in China. Die vonden de grootouders uiteindelijk in Laos, waar het wel is toegelaten. De bevruchte eitjes moesten vervolgens per auto naar Laos worden getransporteerd, aangezien geen enkele luchtvaartmaatschappij bereid was om een thermosfles met vloeibare stikstof (nodig om de embryo’s te bewaren) mee te nemen aan boord. De surrogaatmoeder reisde voor de bevalling met een toeristenvisum naar China, waar ze in december een jongetje met de naam Tiantian op de wereld zette.

De vier grootouders moesten vervolgens DNA afstaan om te bewijzen dat de baby wel degelijk hun kleinzoon was, en hij de Chinese nationaliteit moet krijgen, aldus The Bejing News. De grootouders zijn er nog niet uit wanneer ze Tiantian zullen inlichten over het tragische lot van zijn ouders. ‘Tot hij oud genoeg is, zullen we hem vertellen dat zijn ouders overzee zijn.’

datum: 12/04/2018
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180412_03459025

eigen mening
Dankzij technieken zoals IVF en ICSI krijgen mensen die moeilijkheden hebben met vruchtbaarheid, nu ook de kans om kinderen te krijgen. Deze ontwikkelingen binnen fertiliteit brengen ook weer andere mogelijkheden en discussies teweeg. Zo kunnen we ook het genetisch materiaal van embryo’s bekijken en aanpassen. In dit artikel gaat het over grootouders die heel graag een kleinkind willen ondanks dat de ouders dood zijn. Zij hebben toestemming gekregen van een rechtbank om bevruchte embryo’s van de moeder verder te laten ontwikkelen met behulp van een draagmoeder. Een wens van een grootouder om kleinkinderen te hebben kan ik zeker begrijpen, maar ik stel mij toch vragen bij de manier waarop zij hier tewerk zijn gegaan. Beeld je eens in wat voor inpakt dit kan hebben op de mentale gezondheid van het kind. Iedereen rond om hem heeft ouders en die van hem zijn zogezegd over zee. Later blijkt dan dat je grootouders gelogen hebben en je ouders al lang dood zijn. In hoeverre ben je dan nog ethisch verantwoord bezig met je kind?