PDA

Bekijk de volledige versie : Alle islamleerkrachten moeten bekwaamheidsbewijs hebben vanaf september


Emma.L*ysen
12th April 2018, 11:39
[SIZE=3]Alle islamleerkrachten moeten bekwaamheidsbewijs hebben vanaf september[/SIZE]

Islamleerkrachten in het lager en het secundair onderwijs moeten vanaf 1 september een bekwaamheidsbewijs kunnen voorleggen. Dat laat Onderwijsminister Hilde Crevits weten.

Enkel voor de eerste twee graden van het secundair onderwijs werden eerder al vereiste bekwaamheidsbewijzen vastgelegd. Ook voor de islamleerkrachten in het basisonderwijs en de derde graad van het secundair komt er nu een verplichting. Vijf hogescholen bieden een opleiding islam aan: Erasmus Hogeschool, UCLL, Artesis Plantijn, Thomas More en de Arteveldehogeschool. Ook de opleiding 'master in de wereldreligies optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen' van de KU Leuven geldt vanaf 1 september samen met een bewijs van pedagogische bekwaamheid als vereist bewijs voor de tweede en derde graad ASO-TSO-KSO en de derde graad-BSO.

Op dit moment volgen meer dan 66.000 leerlingen islamitische godsdienst, waarvan meer dan 39.000 in het lager onderwijs en meer dan 26.000 in het secundair onderwijs.

"Met dit akkoord zetten we een belangrijke stap vooruit en bepalen we waaraan leraren in het lager onderwijs en de derde graad van het secundair onderwijs moeten voldoen om een vereist bekwaamheidsbewijs islam te krijgen", zegt Crevits. "Met deze regeling willen we de kwaliteit van het islamonderwijs in Vlaanderen garanderen."

Bron: De Redactie, 12 april 2018, De Morgen
Link: https://www.demorgen.be/binnenland/alle-islamleerkrachten-moeten-bekwaamheidsbewijs-hebben-vanaf-september-bff5191b/

Eigen mening: Ik vind het niet meer dan normaal dat leerkrachten - ongeacht welk vak ze geven - een bekwaamheidsbewijs moeten bezitten met logische eisen binnen het behalen van dit bewijs. Als leerkracht sta je voor een hele hoop kinderen of jongeren en je moet hen iets bijleren, daarvoor heb je niet enkel je inhoudelijke kennis nodig, maar ook een didactische en pedagogische achtergrond om dit op een correcte manier over te kunnen brengen. Het maakt niet uit of we het hier nu hebben over islamitische godsdienst, wiskunde of LO, je kan niet zomaar voor een klas gaan staan. Ik kan begrijpen dat omwille van de recent opkomst van leerlingen die islamitische godsdienst willen volgen, er plots een hele hoop leerkrachten zijn bijgekomen zonder dat hier echt een duidelijke wetgeving voor was. Het is in mijn ogen dan ook positief dat ook aan dit vak een bekwaamheidsbewijs wordt gekoppeld. Op deze manier wordt er gegarandeerd dat deze leerkrachten wel degelijk de juiste kennis bezitten en dit op een correcte manier kunnen overbrengen. Om het met de woorden van Hilde Crevits te zeggen, zal dit inderdaad de kwaliteit van het islamonderwijs beter garanderen.