Inloggen

Bekijk de volledige versie : Tonnen plastic in zee: ‘Er is nog veel dat we niet weten’


Quinten.B*oeckx
10th April 2018, 21:20
Op de esplanade voor het Europees Parlement in Brussel is dinsdag het ‘Ocean Plastics Lab’ geopend. In die rondreizende tentoonstelling kunnen bezoekers leren hoe ver het onderzoek staat naar de vervuiling van de oceanen.

Toeschouwers kunnen tijdens de tentoonstelling zien wat het afval is, nagaan wat de impact is op flora en fauna in de oceanen om uiteindelijk zelf te kunnen bijdragen aan een oplossing voor het probleem. De initiatiefnemers, onder meer het Duitse ministerie van Onderwijs, hopen zo tot verdere bewustwording van het probleem te komen.

De discussie in de media, over statiegeld, maar ook de BBC-reeks ‘Blue Planet’, heeft het bewustzijn van het probleem de laatste tijd alvast aangewakkerd. ‘Ja, alsmaar meer mensen kennen het probleem, maar tegelijk is er nog zoveel dat we niet weten’, beaamt John Hanus, medewerker van het Duitse Marine Research Consortium (KDM), dat de wetenschappelijke coördinatie van de expo deed.

Vermist plastic
De Nederlander Erik van Sebille hoopt bij te dragen aan meer kennis over de problematiek. Hij wijst erop dat elk jaar 8 miljard kilogram plastic in zee belandt. ‘Van al het plastic in zee is 99 procent echter ‘vermist’, van slechts 1 procent weten we waar het zich bevindt’, zegt van Sebille. ‘Misschien is het teruggekeerd naar de stranden, en doen we er dus goed aan daar plastic op te ruimen. Maar evengoed kan het zich nog dieper bevinden, of is het opgegeten door organismen in zee. Daar proberen we nu zicht op te krijgen.’

De tentoonstelling was al te zien in Turijn en Parijs, en reist later door naar Canada, voor de top van de G7 in juni, Washington en Berlijn.

Bron: De Standaard, 10/04/2018, http://www.standaard.be/cnt/dmf20180410_03455995

Eigen mening: De vervuiling van de oceanen is zeer ernstig. Ik vind het een goed initiatief dat men een tentoonstelling de wereld rond laat gaan. In die rondreizende tentoonstellingen kunnen bezoekers leren hoe ver het onderzoek staat naar de vervuiling van de oceanen. Het is namelijk zeer belangrijk dat de mensen beseffen hoe ernstig het probleem is. Als de mensen geconfronteerd worden met het probleem zullen ze meer over het probleem nadenken. Als we weten dat er elk jaar 8 miljard kilogram plastic in de zee belandt, moeten we ergens een oplossing gaan zoeken. Daarom vind ik het goed dat dit probleem de laatste tijd veel aandacht heeft gekregen in de media. Het idee voor het invoeren van statiegeld op plastic flesjes en blikjes vind ik ook een uitstekend idee. Ik denk wel dat dit een invloed zal hebben op de hoeveelheid plastic dat elk jaar wordt weggegooid.