PDA

Bekijk de volledige versie : Wie hoger wil bouwen, zal moeten betalen


Gil.H*ylen
9th April 2018, 10:00
De Vlaamse regering werkt aan een heffing op soepelere bouwnormen. Die zal ook impact hebben op de deals die promotoren met de overheid sluiten.

Het nieuwe instrumentendecreet van de Vlaamse regering, waarvan de ministerraad het voorontwerp al princi*pieel heeft goedgekeurd en dat *enkele adviesorganen momenteel bestuderen, voorziet in een gevoelige uitbreiding van de zogenaamde planbatenheffing. Vandaag bestaat zo’n heffing al voor her*bestemmingen.

Wie onbebouwbare grond bezit waarop door een planwijziging plots toch woningen, kantoren of andere gebouwen *mogen worden neergezet, moet een heffing betalen op die door de overheid ge*creëerde meerwaarde. Maar een gelijkaardige heffing op de meerwaarde die ontstaat door de versoepeling van bouwvoorschriften – binnen een bepaalde gebiedsaanduiding zoals wonen of bedrijvigheid – bestaat nog niet. Door het initiatief van de Vlaamse regering moet daarin binnenkort verandering komen.

Projectontwikkelaars

De uitbreiding is interessant in het licht van de heisa de afgelopen weken en maanden rond gewijzigde bouwvoorschriften in Gent en Antwerpen. Soms worden ruimte*lijke uitvoeringsplannen aangepast en op maat geschreven in functie van nieuwbouwprojecten. De nieuwe heffing zou van toepassing zijn als de overheid het aantal bouwlagen van een ruimtelijk uitvoeringsplan op een perceel *ver*meerdert, wanneer de bouwhoogte of -diepte wordt verhoogd of de bouwdichtheid toeneemt. Dat geldt zowel voor gebieden bedoeld voor wonen, als voor bedrijvigheid en recreatie.

Op de vele gronden waar nog geen ruimtelijk uitvoeringsplan voor is, geldt de taks niet. Maar *samen met de uitbreiding zouden de bestaande tarieven van de plan*batenheffing ook flink de hoogte ingaan. Momenteel gaat 1 tot 30 procent van de geschatte meerwaarde van het perceel naar de overheid, volgens een progressieve schaal. Het plan is om het minimumtarief op te trekken naar 25 procent en het maximumtarief naar 50 procent. ‘Via een gerichte bijstelling van de planbatenregeling wordt een verhoging van de potentiële overheidsinkomsten beoogd’, laat het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) weten.

Bron: 9/04/2018, via http://www.standaard.be/cnt/dmf20180408_03452212

Mening: Ik ben akkoord dat de overheid deze taks gaat invoeren. De projectleiders moeten zich aan het planvoorschrift houden. Als ze van dit voorschrift willen afwijken vind ik het normaal dat ze hier meer taks op moeten betalen. De overheid heeft deze voorschriften gemaakt om een reden. De projectleiders krijgen meestal hun zin doordat ze de achterpoorten kennen. De meeste mensen kennen deze poorten niet en ze moeten zich ook houden aan de bouwvoorschriften. Naar mijn mening mogen de projectleiders dit doen, maar mits extra taks.