PDA

Bekijk de volledige versie : Robotbijen moeten leven zoeken op Mars


Jutte.d*bruyn
5th April 2018, 13:26
Het Amerikaanse ruimtevaartinstituut NASA wil een zwerm ‘robotbijen’ de ruimte in sturen om Mars te verkennen. De zogeheten Mars-bijen moeten de logge Mars Rover op termijn bijstaan.

NASA ging op zoek naar een alternatief voor de trage Mars Rover die momenteel het oppervlak van de planeet Mars afschuimt. De oplossing: vliegende robots die lijken op bijen en ongeveer even groot zijn als een hommel, maar dan met veel grotere vleugels. De organisatie doopte haar creatie ‘Mars-bij’. Hoewel het project nog in zijn kinderschoenen staat, biedt het enorm veel potentieel.

De bedoeling is dat de huidige Mars Rover zal dienen als uitvalsbasis voor de zwerm, waar alle Mars-bijen hun batterij kunnen opladen en dan weer verder kunnen. Uiteindelijk moet de zwerm het terrein in kaart brengen, bodemstalen nemen en zelfs op zoek gaan naar tekenen van leven.

Dun en ijl
Het grote probleem met vliegende robots om Mars verder te verkennen, was de lage zwaartekracht van de planeet. Die is maar liefst een derde van die op aarde, wat wil zeggen dat de atmosfeer enorm dun en ijl is. Daar biedt de flapperende vleugelbeweging van een bij het perfecte antwoord op. Die zorgt er immers voor dat de robot voldoende lift creëert om op Mars te zweven en dat zonder veel energie te verbruiken kan blijven doen.
Daarnaast bieden de bijen nog vele andere effectieve eigenschappen. Zo kunnen ze gemakkelijker vervoerd worden en zijn ze minder kwetsbaar voor individueel systeemfalen. Als een van de robots stukgaat, dan kan de rest gewoon doorgaan. Omdat ze zo klein zijn kunnen ze perfect op aarde getest en geperfectioneerd worden, in een gesloten omgeving die de situatie op Mars simuleert.

Het project zit nu nog in Fase 1. In deze fase werken Amerikaanse en Japanse wetenschappers samen om het ontwerp van de Mars-bij te perfectioneren. Ze onderzoeken onder andere het vleugelontwerp, de vleugelbeweging en het optimale gewicht van de robot.

Bron: De morgen, https://www.demorgen.be/wetenschap/robotbijen-moeten-leven-zoeken-op-mars-b550411b/
Mening:
Ik vind het interessant dat ze nieuwe technologieën gebruikt om de andere planeten te verkennen. De robotbijen kunnen inderdaad meer bieden dan de mars rover. De robotbijen zijn gemakkelijker en kleiner. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze ook energievriendelijk en als ze hun batterij moeten opladen kunnen ze dit doen op de mars rover. Het project is nog niet zo lang bezig dus ze staan nog niet ver, maar het project heeft wel veel potentie. De robotbijen zijn gemakkelijk om te zien of er leven op mars is, kunnen het terrein in kaart brengen en moeten bodemstaaltjes nemen. Omdat de zwaartekracht anders dan op aarde moeten ze de robotbijen in een aparte ruimte met dezelfde zwaartekracht als op mars. Ik denk zelf dat er op mars geen ander leven is, maar ik denk wel dat er in andere melkwegen leven kan zijn.