PDA

Bekijk de volledige versie : Waarom België niet zomaar Russische diplomaten kan terugsturen


Isabelle.V*rbist
27th March 2018, 12:25
Hele Westen wijst Russen uit, maar ons land zit in complexe positie.

De druk op premier Charles Michel (MR) neemt toe nu steeds meer landen Russische diplomaten uitzetten. Ons land doet voorlopig niet mee, maar de kern van de federale regering buigt zich deze namiddag over de zaak.

Een ongeziene westerse alliantie keert zich tegen Rusland. Zestien Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, kondigen aan dat ze Russische diplomaten gaan terugsturen naar Moskou. En volgens Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, kunnen we de komende dagen nog meer verwachten.

Dat de Verenigde Staten en Canada ook meer dan 60 diplomaten uitwijzen, toont aan dat de actie op het allerhoogste niveau werd gecoördineerd. De landen betuigen hun solidariteit aan de Britten, die vorige week al 23 diplomaten terugstuurden nadat de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury werden vergiftigd met een zenuwgas.

Volgens de Britten gaat het om de grootste diplomatieke actie tegen Rusland sinds de Koude Oorlog. "Dit uitzonderlijke signaal van onze bondgenoten gaat de geschiedenis in", zegt buitenlandminister Boris Johnson.

Achter de feiten aanhollen

Maar waar blijft België? Ons land hield zich gisteren opvallend gedeisd. "We zullen ons standpunt dinsdag (vandaag, red.) op de kern bespreken", aldus premier Charles Michel (MR). Ook de Vlaamse regeringspartijen willen de situatie eerst rustig bekijken.

Maar de internationale druk is groot. Afgelopen vrijdag op de Europese top ging premier Michel als enige in het verweer toen een tiental landen Russische diplomaten wilde terugsturen naar Moskou. Uiteindelijk werd er beslist dat de EU zou nadenken over proportionele maatregelen tegen Rusland.

Dat de landen nu doorgaan zonder België, wekt frustratie in de Wetstraat. Premier Michel werpt zich doorgaans op als de grote voortrekker van de Europese samenwerking. Nu lijkt ons land achter de feiten aan te hollen. "Wij zijn goede Europeanen. Maar als de Britse premier een gecoördineerde actie wil, dan zou ze dat beter in de Europese Unie op tafel brengen", klinkt het in regeringskringen.

België heeft als klein land het nadeel dat het niet veel diplomaten heeft in Rusland. "Als zij evenveel diplomaten naar ons land terugsturen als wij naar hen, dan blazen we onze bruggen op", zegt een regeringsbron. Dat zou de recente inspanningen van Michel om toenadering te zoeken tot Rusland ongedaan maken.

Russische beer

De situatie is ook complex omdat de NAVO en de Europese instellingen in België liggen. Daardoor hebben we niet alleen diplomaten die geaccrediteerd zijn via de Belgische staat, maar ook via hen. De federale regering wil die drie categorieën op elkaar afstemmen. Maar dat vergt internationaal overleg.

Professor internationale politiek David Criekemans (UAntwerpen) vindt het alvast verstandig dat de Belgische regering op de rem staat. "Dit is een symbolische actie die weinig zal uithalen", voorspelt hij. "Het zal vooral het wederzijdse wantrouwen verhogen. Terwijl het net wenselijk is om de dialoog met Rusland aan te gaan."

Poetin is dan wel herverkozen, maar de Russische economie doet het niet goed. Dat schept mogelijkheden voor Europa, dat op zijn beurt de gasimport en vooral ook de stabiliteit op het continent moet veiligstellen. Criekemans: "Want hoe meer je de Russische beer in het nauw drijft, hoe meer hij zal uithalen."

Bron: De Morgen - https://www.demorgen.be/buitenland/waarom-belgie-niet-zomaar-russische-diplomaten-kan-terugsturen-bfefebca/
Datum: 27 maart 2018
Eigen mening: Misschien is het inderdaad geen slecht idee van de federale regering om geen overhaaste beslissingen te nemen omtrent het al dan niet terugsturen van Russische diplomaten. Zoals er in het artikel vermeld wordt is het inderdaad een nadeel dat wij als klein land al sowieso niet veel diplomaten in Rusland hebben. Als we een deel van dat kleine aantal ook nog eens gaan verliezen door met vuur te gaan spelen kan dit wel eens erg nadelig voor België uitdraaien. Belgische diplomaten in Rusland zijn onmisbaar aangezien ze belangrijke onderhandelingen bijwonen en landgenoten in Rusland bescherming en ondersteuning bieden indien nodig. Wanneer België beslist Russische diplomaten het land uit te zetten is de kans zeer groot dat er een tegenreactie van Rusland zal volgen.