Hannah.W*llems
22nd March 2018, 10:49
‘Wij pleiten zelf voor maatregelen, al jaren. Maar meer repressie en nog meer agenten zullen dit niet oplossen.’ Zo reageert de horeca in de Overpoort op incidenten in de buurt.
‘De Overpoort is een verschrikkelijk probleem.’ Dat verklaarde burgemeester Daniël Termont maandag in de gemeenteraad. ‘Er komen steeds meer mensen die geen studenten zijn, met slechte bedoelingen.’
De populaire uitgaansbuurt staat opnieuw volop in de schijnwerpers na enkele incidenten en vechtpartijen. Enkele studenten trokken al aan de alarmbel.
De horeca uit de straat reageert woensdag met een persbericht. ‘De situatie mag dan niet ideaal zijn, maar de uitbaters schreeuwen al jaren om meer maatregelen’, zegt Tim Joiris (foto), zelf uitbater van twee cafés in de Overpoortbuurt en voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen. ‘Er zijn camera’s en een glasverbod gekomen, na jarenlang aandringen van de uitbaters.’
Politie
De horecauitbaters hadden vorige herfst kritiek op de zware inzet van de politie, die de Overpoort meerdere malen volledig afsloot met een kordon. ‘Meer repressie en nog meer politieagenten’ zullen volgens Joiris het probleem niet oplossen. ‘Het is dringend tijd dat de stad meetsystemen plaatst om de densiteit in Overpoortstraat te meten. Zo kan het stadsbestuur het beleid afstemmen op welke maatregelen echt nodig zijn.’
De horecabazen stellen onder meer voor om terrassen te plaatsen en de straat volledig autovrij te maken. ‘De communicatie met de horecacoachen van de stad Gent kan op dit moment beter en missen we in dit verhaal. Wij hebben al jaren plannen ingediend hebben, maar die stuiten telkens op weerstand bij het beleid. De bal nu in ons kamp leggen is geen optie.’
De Gentse politiechef Filip Rasschaert vraagt dat de cafébazen uit de Overpoort beter meewerken. 'Onze mensen gaan in burger langs in de zaken. Maar als de buitenwippers hen zien, geven ze een sein naar de dj, die dan het liedje Sound of Da Police oplegt', zei Rasschaert woensdag aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 'Klinkklare onzin', reageert Joiris. 'De meeste zaken hebben niet eens een buitenwipper, omdat het onbetaalbaar is.'
Eigen mening:
Dat de horeca al voor een langere tijd om hulp vraagt is een nieuw gegeven in de media. Enkele dagen geleden verscheen er nog een artikel dat er een forse toename van geweld is aan de Gentse Overpoort, maar over dat de horeca hier al langer aan probeert te werken werd toen nog geen woord gerept. De horeca probeert om de buurt veiliger te maken voor de studenten, volgens hen ligt de oorzaak bij de toenemende 'toeristen' (lees: niet studenten). Dankzij de horeca kwam er al een glasverbod en het ophangen van camera's. De horeca hamert er sterk op dat ze niet meer agenten willen in de straat, want dit heeft een fout effect. De politie zou eens moeten samenzitten met de horeca om zo te bekijken wat de beste oplossing is, want tenslotten weet de horeca meer van het probleem dan de politie. Het is misschien ook geen slecht idee om de studentenverenigingen aan te spreken voor input, zij hebben dan weer meer inzicht over het gebeuren tussen en rond studenten.
Bron: De Standaard
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180321_03421895
Geraadpleegd op 22 maart
‘De Overpoort is een verschrikkelijk probleem.’ Dat verklaarde burgemeester Daniël Termont maandag in de gemeenteraad. ‘Er komen steeds meer mensen die geen studenten zijn, met slechte bedoelingen.’
De populaire uitgaansbuurt staat opnieuw volop in de schijnwerpers na enkele incidenten en vechtpartijen. Enkele studenten trokken al aan de alarmbel.
De horeca uit de straat reageert woensdag met een persbericht. ‘De situatie mag dan niet ideaal zijn, maar de uitbaters schreeuwen al jaren om meer maatregelen’, zegt Tim Joiris (foto), zelf uitbater van twee cafés in de Overpoortbuurt en voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen. ‘Er zijn camera’s en een glasverbod gekomen, na jarenlang aandringen van de uitbaters.’
Politie
De horecauitbaters hadden vorige herfst kritiek op de zware inzet van de politie, die de Overpoort meerdere malen volledig afsloot met een kordon. ‘Meer repressie en nog meer politieagenten’ zullen volgens Joiris het probleem niet oplossen. ‘Het is dringend tijd dat de stad meetsystemen plaatst om de densiteit in Overpoortstraat te meten. Zo kan het stadsbestuur het beleid afstemmen op welke maatregelen echt nodig zijn.’
De horecabazen stellen onder meer voor om terrassen te plaatsen en de straat volledig autovrij te maken. ‘De communicatie met de horecacoachen van de stad Gent kan op dit moment beter en missen we in dit verhaal. Wij hebben al jaren plannen ingediend hebben, maar die stuiten telkens op weerstand bij het beleid. De bal nu in ons kamp leggen is geen optie.’
De Gentse politiechef Filip Rasschaert vraagt dat de cafébazen uit de Overpoort beter meewerken. 'Onze mensen gaan in burger langs in de zaken. Maar als de buitenwippers hen zien, geven ze een sein naar de dj, die dan het liedje Sound of Da Police oplegt', zei Rasschaert woensdag aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 'Klinkklare onzin', reageert Joiris. 'De meeste zaken hebben niet eens een buitenwipper, omdat het onbetaalbaar is.'
Eigen mening:
Dat de horeca al voor een langere tijd om hulp vraagt is een nieuw gegeven in de media. Enkele dagen geleden verscheen er nog een artikel dat er een forse toename van geweld is aan de Gentse Overpoort, maar over dat de horeca hier al langer aan probeert te werken werd toen nog geen woord gerept. De horeca probeert om de buurt veiliger te maken voor de studenten, volgens hen ligt de oorzaak bij de toenemende 'toeristen' (lees: niet studenten). Dankzij de horeca kwam er al een glasverbod en het ophangen van camera's. De horeca hamert er sterk op dat ze niet meer agenten willen in de straat, want dit heeft een fout effect. De politie zou eens moeten samenzitten met de horeca om zo te bekijken wat de beste oplossing is, want tenslotten weet de horeca meer van het probleem dan de politie. Het is misschien ook geen slecht idee om de studentenverenigingen aan te spreken voor input, zij hebben dan weer meer inzicht over het gebeuren tussen en rond studenten.
Bron: De Standaard
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180321_03421895
Geraadpleegd op 22 maart