PDA

Bekijk de volledige versie : Kernfusie met een reukje


Barst
9th March 2006, 11:36
Kernfusie met een reukje


Er rijzen steeds meer twijfels rond 'kernfusie-op-de-keukentafel'. RUSI Taleyarkhan, de Amerikaanse fysicus die beweert een eenvoudige manier gevonden te hebben om in het laboratorium kernfusie te realiseren, wordt door enkele van zijn collega's beschuldigd van bedenkelijke praktijken, als het al niet om puur bedrog gaat.


Collega's van Taleyarkhan aan de Purdue University hebben aan het vakblad Nature verteld dat hun vertrouwen in de kernfysicus sterk is aangetast sinds hij in 2004 in hun lab is komen werken. Taleyarkhan zou de apparatuur hebben weggehaald waarmee andere onderzoekers zijn bevindingen wilden verifiëren en hij verzette zich tegen de publicatie van de resultaten van experimenten die een negatief resultaat hadden opgeleverd. Andere keren claimde hij dat een experiment een positief resultaat had gegeven, maar dan konden zijn collega's de ruwe meetgegevens niet inkijken.

Taleyarkhans verhaal doet denken aan dat van de beruchte 'koude kernfusie' uit 1989. Ook toen hadden wetenschappers aangekondigd dat ze op een gemakkelijke en goedkope manier in het lab kernfusie gerealiseerd hadden - in tegenstelling tot de gigantische en peperdure installaties die doorgaans nodig zijn om deze veelbelovende toekomstige energiebron te onderzoeken. Maar van de koude kernfusie bleek nadien niets te kloppen, en hetzelfde zou wel eens het geval kunnen zijn met Taleyarkhans 'sonoluminescentie-fusie', opgewekt door geluidsgolven in kleine belletjes.

Taleyarkhan had zijn 'ontdekking' in 2002 gepubliceerd in het bekende wetenschappelijke vakblad Science . Zijn experimentele methoden werden meteen ernstig in twijfel getrokken door andere natuurkundigen. Maar eerder dit jaar kwam Taleyarkhan aanzetten met een gedeeltelijk antwoord op zijn critici, met een beschrijving van een verbeterd experiment in het vakblad Physical Review Letters .

Maar een andere natuurkundige, Brian Naranjo van de universiteit van Californië in Los Angeles, heeft intussen bij hetzelfde vakblad een artikel ingediend waarin hij argumenteert dat ook Taleyarkhans nieuwe experiment niet deugt.

Science stond onlangs ook al met het schaamrood op de wangen in het kloonschandaal rond de Koreaan Woo-Suk Hwang.



DS, 09-03-2006 (Steven Stroeykens)