PDA

Bekijk de volledige versie : Hoe warmer, hoe meer vluchtelingen?


Ellen.B*smans
24th December 2017, 19:49
[SIZE=3]Hoe warmer, hoe meer vluchtelingen?
[/SIZE]

Moet Europa rekening houden met 600.000 extra vluchtelingen per jaar als de opwarming van de aarde uit de hand loopt? Wetenschappers verschillen van mening.

Klimaatverandering gaat over meer dan smeltende ijskappen, verzengende droogtes en zwaardere tropische stormen. Militairen én klimaatwetenschappers waarschuwen al lang dat de opwarming van de aarde het aantal vluchtelingen doet toenemen. En dat zal vooral Europa aan den lijve voelen.

Maar is er ook een getal te plakken op die toename? Op vraag van de EU deden onderzoekers van de Columbia universiteit in New York een poging. Hun conclusies, gepubliceerd in het vakblad Science, stemmen niet hoopvol. Als de opwarming beperkt blijft tot 1,8 graden tegen 2100 – dat is de doelstelling in het klimaatakkoord van Parijs – zullen er jaarlijks 98.000 extra asielaanvragen bijkomen.
Maar die 1,8 graden is een erg optimistisch scenario. De kans is reëler dat het in 2100 ruim 3 graden warmer is. In dat geval houden de onderzoekers rekening met 660.000 extra vluchtelingen per jaar.

Landbouwseizoen

De vraag is natuurlijk: hoe komen ze tot die getallen? Ze baseerden zich op de asielaanvragen die sinds 2000 in Europa werden gedaan. Vanuit 103 landen vroegen jaarlijks ongeveer 350.000 mensen asiel aan. Vervolgens filterden ze belangrijke migratieredenen – zoals oorlog en politieke instabiliteit – uit de aanvragen. Daarna brachten ze weerfactoren in kaart. Daarbij stelden ze vast dat het aantal vluchtelingen steeg als in de landen van herkomst de temperatuur tijdens het landbouwseizoen afweek van 20 graden. Dat is de ideale temperatuur om gewassen te laten groeien.

Omdat door de klimaatverandering die stabiele temperaturen steeds meer onder druk komen, zal het aantal asielzoekers tegen het einde van de 21ste eeuw kunnen oplopen tot 1 miljoen per jaar.

Opstand tegen Assad

Deze resultaten passen in eerder onderzoek dat een verband legde tussen de toenemende droogte in het Midden-Oosten en de aanhoudende conflicten. Het waren ook onderzoekers van de Columbia universiteit die erop wezen dat mislukte graanoogsten in Syrië in de periode 2006 en 2010 – als gevolg van extreme droogte – een factor waren in de opstand tegen het regime van Assad. Werkloos geworden boeren trokken naar de steden, waar de bevolkingsdruk al groot was door de Irakezen die waren gevlucht voor de oorlog in hun land. De mix van armoede, werkloosheid en misdaad gaf de onvrede over het Assad-bewind extra brandstof.

‘Domste vorm van statistiek’

Toch roept dit soort studies ook grote weerstand op. Veel wetenschappers vinden het gevaarlijk een direct, oorzakelijk verband te leggen tussen klimaatverandering en migratie. En concrete cijfers plakken op het aantal te verwachten vluchtelingen vinden ze zeker niet verantwoord. ‘Dit is de domste vorm van statistiek die ik in lange tijd gezien heb’, reageerde William Briggs (Cornell universiteit) aan Der Spiegel.

Toch vindt Juan-Carlos Ciscar, expert bij het Onderzoekscentrum van Europese Commissie, de resultaten van dit onderzoek politiek relevant, juist vanwege het verband tussen klimaat en migratie. ‘Er is meer onderzoek nodig om de ontwikkelingslanden te helpen hun landbouw aan te passen aan de klimaatverandering.’

Datum: 24/12/2017
Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171222_03258297

Eigen mening: Ik vind, net zoals William Briggs, dat het een beetje vergezocht is om een verband te zoeken tussen het aantal vluchtelingen en de opwarming van de aarde. Net zoals de klimaatsverandering onvoorspelbaar is, is de toestroom van vluchtelingen dit ook. Langs de andere kant kan ik wel begrijpen dat er veel landbouwers hun land ontvluchten, omdat de veranderende weersomstandigheden veel onzekerheid met zich meebrengen. In het artikel vermeldt Juan-Carlos Ciscar dat er meer onderzoek moet gebeuren. Hier ga ik volledig mee akkoord. Dit is niet alleen noodzakelijk om het oorzakelijk verband in kaart te brengen, maar ook om na te gaan wat de landbouwers nodig hebben om met de klimaatsverandering om te gaan. Hier in het Westen zijn er genoeg experten die deze boeren hulp kunnen bieden en met hen op zoek kunnen gaan naar oplossingen. Ik denk dat het belangrijk is dat er zo'n projecten worden opgestart, in plaats van projecten om de vluchtelingen in onze landen hulp te bieden. Het is natuurlijk nog altijd beter dat we met zen allen oplossingen zoeken voor de opwarming van de aarde en dat we onze levensstijlen aanpassen.

Sarah.T*ijs
25th December 2017, 16:34
Net zoals Ellen en William Briggs vind ik het ook nogal vreemd om de opwarming van de aarde in verband te brengen met het aantal vluchtelingen. Je kan niet voorspellen hoeveel mensen het nodig vinden om uit een land te vluchten net zoals je niet kan voorspellen hoe het klimaat zal op lange termijn en natuurlijk ook niet op korte termijn. Zoals Ellen aanhaalt zijn sommige weersomstandigheden niet ideaal om aan landbouw te doen en het zou kunnen dat mensen daarom er voor kiezen om te vluchten en te zoeken naar een betere landbouwplaats. Onderzoek doen kan geen kwaad. Er moest maar eens iets nuttig naar boven komen. Of nu de klimaatverandering echt in verband ligt met een stijgend aantal vluchtelingen, denk ik niet. Je weet het nooit zeker. Zekerheid bestaat niet, zeker niet in dit geval. Het onderzoek zou wel een bijdrage kunnen hebben op de oogsten van de landbouwers. Ik denk dat het wel nodig is om landbouwers te scholen in hoe om te gaan met een sterke klimaatverandering. Het zal voor iedereen aanpassen zijn.