PDA

Bekijk de volledige versie : Onrustig begin staatsbezoek aan Griekenland na omstreden uitspraken Erdogan


Celine.J*nnen
7th December 2017, 16:03
Daags voor zijn staatsbezoek aan Griekenland heeft de Turkse president Erdogan de regering in Athene voor het hoofd gestoten door de grenzen tussen de twee landen ter discussie te stellen. Met het bezoek, dat vandaag begint, hoopten Turkije en Griekenland juist hun onderlinge relatie te verbeteren.

De afbakening van grenzen in de Egeïsche Zee is al lange tijd een gevoelige kwestie tussen de twee landen. In 1996 kwam het bijna tot een oorlog tussen Turkije en Griekenland als gevolg van een dispuut over een aantal onbewoonde eilanden voor de Turkse kust.

[COLOR=Red]65 jaar[/COLOR]

Het bezoek heeft een extra symbolische lading gekregen doordat het voor het eerst sinds 65 jaar is dat een Turks staatshoofd Griekenland bezoekt, al heeft Erdogan wel twee keer als premier het buurland aangedaan. Daarbij komt dat Erdogan zich sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar nauwelijks meer in Europa heeft laten zien, uit ergernis over de kritiek van de EU-landen op de massale arrestaties en ontslagen waarmee de Turkse autoriteiten op de couppoging reageerden.

Uit vrees voor een mogelijke aanslag hebben de Griekse autoriteiten een enorme politiemacht op de been gebracht voor het bezoek van Erdogan. De Turkse president zelf wordt begeleid door een cordon van tweehonderd Turkse lijfwachten. Vorige week pakten de Griekse autoriteiten in Athene negen Turken op die ervan verdacht worden dat ze lid zijn van de DHKP-C, een extreemlinkse groepering die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor verscheidene zelfmoordaanslagen in Turkije.

[COLOR=Red]Bruggen slaan[/COLOR]

Aan de vooravond van zijn bezoek trapte Erdogan de Grieken op de tenen met een interview waarin hij het Verdrag van Lausanne uit 1923 ter discussie stelde. In dat verdrag, dat een einde maakte aan een bloedige oorlog tussen Griekenland en Turkije, werden de grenzen van Turkije vastgelegd. Maar Erdogan liet gisteren nog eens weten dat hij vindt dat het verdrag moet worden herzien.

Dat lokte meteen een geprikkelde reactie uit van de Griekse regering. "De Griekse regering en premier Alexis Tsipras willen dat het bezoek een gelegenheid vormt om bruggen te slaan, niet om muren op te trekken", zei een woordvoerder van de regering. Hij wees erop dat het Verdrag van Lausanne de 'hoeksteen' vormt van de betrekkingen tussen de twee landen. Volgens hem valt er niet te onderhandelen over de overeenkomst.

Erdogan sprak ook nog eens zijn ergernis uit over de weigering van de Griekse justitie om acht militairen die na de mislukte coup naar Griekenland vluchtten, uit te leveren. Het Griekse hooggerechtshof verwierp het uitleveringsverzoek van Turkije, omdat de militairen volgens het hof niet op een eerlijk proces kunnen rekenen in Turkije.

De Turkse president klaagde dat Tsipras hem beloofd had de acht binnen twee tot drie weken terug te sturen. "Maar helaas zitten ze nog steeds in Griekenland", zei hij. "Als je het aan de rechters overlaat, komt er niets van. Om de rechterlijke macht goed te laten functioneren, moet je als regering eerst de noodzakelijke maatregelen nemen voordat je de zaak in handen van de rechterlijke macht geeft."

[COLOR=Red]Toenadering[/COLOR]

Ondanks de geschillen hoopt Athene dat het bezoek zal bijdragen tot een toenadering tussen Turkije en de EU. Sinds de mislukte coup heeft Turkije, net als Griekenland lid van de NAVO, hooglopende ruzie gehad met enkele EU-landen en NAVO-partners waaronder Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd heeft Ankara de banden met Rusland aangehaald.

Griekenland is erbij gebaat goede betrekkingen met Turkije te houden om te voorkomen dat de Griekse eilanden voor de Turkse kust opnieuw worden overspoeld door een stroom van vluchtelingen uit Syrië, die hun toevlucht in het buurland hebben gezocht.

Het meest gevoelige onderdeel van Erdogans programma is een bezoek aan de Turkse moslimminderheid in Thracië. Verwacht wordt dat zij hem als een held zullen ontvangen, maar sommige Grieken vrezen dat Erdogan met zijn bezoek de etnische spanningen alleen maar zal versterken.

Bron:
De Morgen, 07.12.2017, https://www.demorgen.be/buitenland/onrustig-begin-staatsbezoek-aan-griekenland-na-omstreden-uitspraken-erdogan-bfe24964/

Mening:
Ik vind het een goed idee om de grenzen tussen Griekenland en Turkije te bediscussiëren. Via deze weg kunnen ze een manier vinden waar beide landen mee akkoord gaan en zo versterkt de onderlinge relatie tussen de twee landen. Persoonlijk vind ik het erg dat Erdogan al voor een zeer lange tijd niet meer in Griekenland op bezoek was gegaan. Erdogan zou beter enkele keren per jaar een land bezoeken. Zo kan hij Griekenland en Europa meer bezoeken, zodat de relaties met deze landen in stand worden gehouden. Ik schrik ervan dat de Turkse president begeleid wordt door tweehonderd lijfwachten. Dit vind ik namelijk zeer veel voor slechts 1 persoon. Erdogan is een zeer belangrijk persoon, maar ik vind dat er minder lijfwachten rondom hem aanwezig moeten zijn (honderd is naar mijn mening ook genoeg). Naar mijn mening zouden Griekenland en Turkije juist wel moeten onderhandelen over de overeenkomst, op deze manier kan er voor beide landen iets positief uit de bus komen.