PDA

Bekijk de volledige versie : Eindelijk weten wetenschappers welk dier er achter de dodelijke longziekte sars zat


Lucas.C
5th December 2017, 15:30
Het waren dus toch weer die vleermuizen. Eindelijk hebben wetenschappers ontrafeld welk beest er zat achter sars, de dodelijke longziekte die vijftien jaar geleden wereldwijd voor veel tumult zorgde. Het was de hoefijzerneus: in een grot in de Zuid-Chinese provincie Yunnan vonden de virologen een populatie van deze vleermuizen, die het virus onder de leden heeft.

Sars dook in november 2002 op en eiste vervolgens 774 mensenlevens onder in totaal zo'n achtduizend patiënten, van wie veruit de meeste in Azië. Na een halfjaar kreeg men de ziekte onder controle en doofde de uitbraak uit, vooral door strenge controles en quarantaines.

Aanvankelijk verdachten experts een civetkat met de wonderlijke soortnaam 'gemaskerde larvenroller' (Paguma larvata) van de besmetting, een dier dat immers ook op Zuid-Chinese dierenmarkten werd verkocht. Die had het virus waarschijnlijk weer opgelopen van vleermuizen. Welke precies, bleef echter een raadsel: het menselijke sars-virus heeft immers een iets ander genetisch recept dan de variant bij vleermuizen.

Een uitgebreide, jarenlange zoektocht onder duizenden vleermuispopulaties verspreid over Zuid-China wijst nu eindelijk naar de juiste groep: die uit Yunnan, aldus het Chinese onderzoeksteam in vakblad Plos Pathogens. Raadselachtig is nog wel hoe het virus vervolgens bij een civetkat in Guangdong kon terechtkomen, zo'n duizend kilometer verderop. Wellicht heeft sars onderweg een spoor van besmette 'tussendieren' achtergelaten.

Vleermuizen zijn beruchte overbrengers van virusziekten: van ebola tot hondsdolheid, en van sars tot de Arabische longziekte mers. Afgelopen zomer bracht een Amerikaanse analyse aan het licht dat vleermuizen letterlijk meer virussen onder de leden hebben. Misschien wel omdat hun immuunsysteem anders werkt.

Het team sluit herhaling van de sars-uitbraak niet uit. De grot ligt immers amper een kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp, en het sars-virus behoort tot een groep dat zich razendsnel kan aanpassen, zodat het 'geschikt' wordt voor de mens. "Dit onderzoek sterkt de gedachte dat we de leefomgevingen van in het wild levende dieren niet moeten verstoren en nooit zomaar wilde dieren op de markt moeten verkopen", zegt viroloog Kwok-Yung Yuen van de Universiteit van Hongkong tegen vakblad Nature.

Bron: De Morgen, 5/12/2017 om 15:17
Link: https://www.demorgen.be/wetenschap/eindelijk-weten-wetenschappers-welk-dier-er-achter-de-dodelijke-longziekte-sars-zat-b421efba/

Mening: Ik denk dat het inderdaad al een goed begin is om te doen zoals de viroloog Kwok-Yung Yuen van de Universiteit van Hongkong zegt maar het lijkt me ook iets te gemakkelijk. Als we de dieren niet verstoren in het wild dan is het ook zeer waarschijnlijk dat er minder ziektes gaan optreden onder de bevolking. Ik denk persoonlijk dat er beter bepaalde maatregelen moeten worden genomen rond de vleermuizen in Yunnan. Als één enkel virus al 774 doden opeiste in 2002 dan denk ik toch dat men best er iets aan doet. Al is het maar de vleermuizen in dit gebied gevangen nemen en in ballingschap laten leven of elke vleermuis te labelen zodat men alle gegevens heeft over de vleermuis. Mij lijkt het iets te gemakkelijk om er van uit te gaan dat geen enkel individu in aanraking gaat komen met de vleermuizen. Men weet nu wat de oorzaak is, probeer dan ook de gevolgen te voorkomen.