PDA

Bekijk de volledige versie : SP.A dringt aan op bijsturing onderwijshervorming


Brent.T*eys
1st December 2017, 22:42
[SIZE=5]SP.A dringt aan op bijsturing onderwijshervorming[/SIZE]

Oppositiepartij SP.A hoopt dat het uitstel van de hervorming van het secundair onderwijs zal worden gebruikt om het project nog bij te sturen. De hervorming zoals ze voorligt biedt volgens de partij geen antwoord op de dalende internationale kwaliteit.

De start van de modernisering van het secundair onderwijs is uitgesteld tot 1 september 2019. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Daardoor krijgen de scholen een extra jaar om de hervorming voor te bereiden.

SP.A reageert, net als de onderwijskoepels, tevreden, maar hoopt dat het extra jaar zal worden gebruikt om nog inhoudelijk bij te sturen. 'De koepels en onderwijsexperts zijn het erover eens dat de zogeheten modernisering van het secundair onderwijs niet volstaat om de uitdagingen van ons onderwijs aan te pakken', zegt parlementslid Caroline Gennez.

'Het hoge aantal jongeren dat het onderwijs zonder diploma verlaat en dus amper kansen heeft om een job te vinden, de dalende internationale kwaliteit van ons onderwijs, de toenemende schoolmoeheid bij jongeren... Al deze problemen krijgen in de hervorming geen antwoord.'

SP.A roept Crevits op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten met het onderwijsveld.

Ook N-VA tevreden over uitstel

Ook N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls reageert tevreden op het uitstel van de modernisering van het secundair onderwijs. Op die manier kan de hervorming kwalitatief en in de juiste volgorde worden uitgerold, zegt het Vlaams parlementslid.

'Reeds in 2016 heb ik na vele contacten met directies en leerkrachten aangegeven dat men realistisch moest zijn bij de invoering. Ik ben dan ook blij dat de Vlaamse regering daarin gevolgd is en inderdaad de invoering uitstelt naar 1 september 2019', aldus Daniëls.

Voor hem moeten nu de volgende stappen in de juiste volgorde worden afgewerkt: 'eerst de eindtermen zelf maken, vervolgens de leerplannen op basis van die eindtermen en de invulling van de studierichtingen, dan kunnen handboeken ontwikkeld worden en uiteraard onze leerkrachten vormen. Die juiste volgorde is belangrijk, want anders krijg je nieuwe studierichtingen met leerplannen die oude eindtermen bevatten'.

Hij wijst er nog op dat de hervorming inhoudelijk blijft zoals ze was beslist, met onder meer een getrapte studiekeuze en een daling van het aantal studierichtingen.

Bron: De Standaard, 01/12/2017
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171201_03218518

Mening: Bij het lezen van dit artikel ben ik zeer blij om te zien dat leden van de oppositie en leden van regeringspartijen het eens zijn over deze specifieke situatie. Mocht dit namelijk niet zo zijn dan zou dit thema iets zijn dat in de Belgische politiek er één zijn dat nog lang zou aanslepen. Iedereen is het dus eens dat het gewoon te ambitieus was om deze deadline te voorzien voor 1 september 2018, maar ik ben vooral blij om te lezen dat mevrouw Gennez in dit geval echt nog actief bezig is met extra werkpunten te zoeken voor deze hervorming. Een goed onderwijssysteem is van essentieel belang in de tijd waarin wij nu lezen en het zegt ook gewoon veel over België bij andere landen. Wanneer het geweten is dat dit systeem in België wel echt op punt staat, zullen landen zeker geïnteresseerd zijn in een samenwerking. Het hoge aantal jongeren dat het onderwijs zonder diploma verlaat en de dalende internationale kwaliteit van ons onderwijs zijn dus wel echt onderwerpen die in deze hervorming met een gigantisch vergrootglas bekeken moeten worden. Als ik dan artikel zoals dit lees, heb ik er eerlijk gezegd wel een positieve blik op deze hervorming.