Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Regering promoot vierdagenweek zonder het te beseffen"


Bieke.v*an.oosterwyck
29th November 2017, 09:39
De regering wil wie meer dan vier vijfde werkt tot 6.000 euro per jaar belastingvrij laten bijverdienen. "Klinkt sympathiek, maar dit is compleet ondoordacht", vindt Frank Vandenbroucke, professor aan de Universiteit van Amsterdam.

Open brieven ondertekenen doet hij anders uiterst zelden, zegt de oud-minister voor sp.a. Maar deze keer achtte hij het uiterst belangrijk om zich, net als enkele andere academici, aan te sluiten bij de middenveldorganisaties die waarschuwen voor de gevolgen van de regeringsmaatregel. "Eens ingevoerd, wordt hij onomkeerbaar."

Vrijwilligers moeten niet langer in het zwart een vergoeding krijgen. Dat moet het middenveld toch tevreden stemmen?

"De brief verzet zich niet tegen het creëren van een kader voor vrijwilligerswerk. Wel bevat hij krachtige argumenten waarom wat voorligt geen goed idee is. Alles wordt in één pot gestopt: van poetshulp en klusjes over kinderopvang en zorg tot de digitale deelplatformen. Elk heeft zijn eigenheid. De zelfstandige is terecht bezorgd voor concurrentie. Voor de zorg en kinderopvang is de kwaliteit erg belangrijk. Is die nu nog gegarandeerd? De regering lijkt daar weinig rekening mee te houden."

Maar voor online platformen als Deliveroo, Airbnb en Uber komt er nu wel eindelijk duidelijkheid.

De regering wil de arbeidsmarkt dynamischer maken.

"Ik ben zeker geen dogmaticus op dat vlak. Er moet nagedacht worden over meer flexibiliteit, lagere loonkosten en deeltijds werk. Maar deze maatregel biedt helemaal geen antwoord op de zeer acute noden in ons land, integendeel. Het aantal gezinnen waar niemand aan het werk is, ligt erg hoog in België. Maar zij zullen geen euro belastingvrij kunnen bijverdienen. Terwijl net zij de opstap kunnen maken naar de arbeidsmarkt via deeltijds werk of flexibele regimes.

"Het is enkel de grote groep van gezinnen waar al veel gewerkt wordt, die profiteert van deze maatregel. Meer nog: met wat slechte wil kun je zeggen dat de regering de vierdagenweek promoot zonder het te beseffen. Ze zegt tegen de bevolking: als je vier vijfde werkt, kun je de rest van de tijd belastingvrij bijverdienen. Hoe leg je dat uit? Dit kan de arbeidsmarkt ernstig ontregelen."

Waar schuilt het gevaar?

"Eens dit is ingevoerd, krijg je het niet meer weg. Eens er een grote groep is die hier gebruik van maakt, zal geen enkele politicus het in zijn hoofd halen die voor het hoofd te stoten. Een beetje zoals bij de dienstencheques die ik als minister invoerde, ja. Maar daarom gebeurt dit maar beter met een globale, duidelijke visie. Die ontbreekt nu jammerlijk."

Heeft deze brief impact? De grootste regeringspartij heeft lak aan het middenveld.

"In de brief geven de organisaties duidelijk aan dat ze geen veto stellen. Ze doen een aantal suggesties om het plan van de regering te verbeteren en in debat te gaan. Trouwens, wie het ook zegt: het moet deze regering aanzetten om grondig na te denken over de toekomst van de arbeidsmarkt."

Bron:
29/11/2017, De morgen, https://www.demorgen.be/politiek/-regering-promoot-vierdagenweek-zonder-het-te-beseffen-b73e40de/.
Mening:
Ik begrijp dat de kleine zelfstandige stress krijgt bij deze ingeving. Ze worden in het oog van de bevolking 'te' duur, wanneer de bevolking kan kiezen voor een vrijwilliger die ze minder (kunnen/moeten) betalen. Dit is ook vrij logisch en kunnen we de gewone burger niet kwalijk nemen, maar dit zal wel leiden tot faillissement van verschillende zelfstandigen.
Ook gaan veel mensen hiervan profiteren op de koppen van de mensen die dit extra centje 'wel' nodig hebben. Ze moeten deze ingeving dus nog concreet uitwerken, zodat er niet geprofiteerd kan worden door de 'rijke' burger en deze ingeving enkel voor de 'arme' burger zal gelden. Als dit effectief gebeurt, zal dit zeker een positieve invloed hebben op onze maatschappij. De armoede zal afnemen en daklozen krijgen wederom een kans om zich een plaats in de maatschappij toe te eigenen.