PDA

Bekijk de volledige versie : Biocartis spoort darmkanker op met een simpele bloedtest


Sebbe.V*nLeemput
27th November 2017, 15:09
Biocartis spoort darmkanker op met een simpele bloedtest

Biocartis brengt twee snelle diagnosetesten op de markt voor uitgezaaide darmkanker. Bijzonder is dat 1ml bloed voor een test volstaat. Het Mechelse biotechbedrijf heeft intussen 12 opsporingstesten op de markt.

Tot voor kort was een diagnose van darmkanker enkele mogelijk door analyse van een stukje tumorweefsel. Biocartis heeft nu bloedtesten ontwikkeld, die in ongeveer twee uur een diagnose kunnen stellen van darmkanker.

Aan de hand van deze precieze diagnose kan vervolgens zeer gericht een behandeling worden toegediend, die op die manier ook een grotere kans van slagen heeft.

Biocartis gaat voor de commercialisering van de twee darmkankertesten in zee met het farmabedrijf Merck, dat een behandeling in huis heeft tegen darmkanker. 'Dankzij de test kan Merck nauwkeurig de evolutie van de kanker opvolgen en beter inschatten of de behandeling aanslaat', zegt Renate Degrave, woordvoerster van Biocartis.

Bevolkingsonderzoek

De testen zouden in een volgende fase ook kunnen worden ingezet om mensen te screenen op darmkanker, zodat de ziekte sneller wordt ontdekt en dus vroeger kan worden behandeld. Vandaag gebeurt in Vlaanderen een bevolkingsonderzoek bij 55-plussers, op basis van de stoelgang. Maar deze diagnosetest leidt tot een hoog aantal vals-positieve uitslagen, waardoor een alternatief welkom is.

Het Mechelse Biocartis werkt aan testen om eenvoudig en snel ziekten op te sporen. Het ontwikkelde ook het onderzoeksplatform Idylla, waar die testen op gebeuren. Het biotechbedrijf heeft tot zover vooral testen voor het detecteren van verschillende vormen van kanker op de markt. Dat voor eenzelfde vorm van kanker soms verschillende testen bestaan, komt omdat de testen genetische mutaties opsporen. Iedere test legt met andere woorden een specifieke vorm van kanker bloot. Voor darmkanker heeft Biocartis nu zeven testen. Twee op basis van vast weefsel, de twee bloedtesten die vandaag werden bekendgemaakt en nog een test die enkel voor onderzoeksdoeleinden wordt gebruikt.

Bronvermelding
De Tijd
27/11/17
https://www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/Biocartis-spoort-darmkanker-op-met-een-simpele-bloedtest/9957053

Mening: Dit soort testen kunnen een grote impact hebben op het onderzoek naar kanker. Ik vind commercialiseren echter een slechte zet. Niet iedereen heeft de juiste medische kennis om de resultaten correct te interpreteren. Dit kan voor veel misverstanden zorgen. Dit soort testen kunnen beter door iemand met medische kennis worden afgenomen. Medische testen kosten vaak veel geld om te ontwikkelen en dit zal zich reflecteren op de marktprijs. Door de hoge kost zullen deze niet voor iedereen beschikbaar zijn. Kanker is vaak ook een gevoelig onderwerp en ik denk dat patiënten hun situatie beter kunne uitleggen wanneer er een resultaat van een specialist is.