Inloggen

Bekijk de volledige versie : ‘Extra ondersteuning voor directeurs is absolute prioriteit’


Dries.J*cob
22nd November 2017, 12:13
De onderwijskoepels beloven bij de lopende cao-onderhandelingen sterk op tafel te kloppen voor meer ondersteuning en een marktconforme verloning voor de directeurs in het basisonderwijs.

De directeurs van de katholieke basisscholen zijn teleurgesteld in hun koepel en in minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Al jarenlang klagen de directeurs over de slechte omkadering in hun scholen. Boven op hun *directietaken zijn ze preventie*adviseur, moeten ze verslagen opstellen, de boekhouding doen en kleine klusjes opknappen.

‘De sluimerende onvrede is er al lang bij de directeurs, maar het is absoluut een foute indruk dat het geen prioriteit is voor ons’, reageert Lieven Boeve, directeur-generaal van de katholieke onderwijskoepel. ‘Onze houding in de cao-onderhandelingen bewijst het tegendeel. Daar pleiten we juist sterk voor een betere ondersteuning en een marktconforme verloning van de directeur.’ Volgens Boeve stond dat ook in het memorandum van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de aanloop naar de verkiezingen, ‘maar daar is inderdaad weinig mee gedaan in deze regeerperiode’.

‘Gemiste kans’

Ook in het gemeenschapsonderwijs is veel onvrede over de werkdruk bij de directeurs. ‘De ondersteuning van de directeurs is voor het GO! dan ook een speerpunt in de lopende gesprekken rond de CAO en later in het loopbaandebat’, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! Onderwijs. Ook Verdyck pleit voor een marktconforme verloning voor alle directies en extra ondersteuning voor directeurs in het basisonderwijs ‘zodat ze zich kunnen focussen op hun pedagogische taak en minder moeten bezig zijn met perifere taken.’

Bijna twee op de vijf de Vlaamse basisscholen wisselden vorig jaar van directeur, zo blijkt uit cijfers van SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe die Het Laatste Nieuws vandaag publiceerde. Sommigen gingen met pensioen, maar een belangrijke oorzaak is ziekte.

‘Ook wij vragen al jaren dat de schoolleiders beter ondersteund moeten worden’, benadrukt Marianne Coopman, algemeen secretaris van de christelijke onderwijsvakbond COV. De vakbond krijgt vanuit de N-VA de kritiek dat ze bij de cao-onderhandelingen te veel focussen op een lineaire loonsverhoging en niet op gerichte maatregelen. ‘De problematiek is ruimer dan enkel een debat over loonsverhoging’, zegt Coopman. ‘Dit vraagt inspanningen op het vlak van personeelsbeleid én dus een gerichte actie binnen het loopbaanpact. Zo kan ook het grote burn-out probleem in deze beroepscategorie aangepakt worden. Maar voorlopig blijven de vragen van de directeurs zonder gevolg. Dit is een gemiste kans.’

Bron: Geraadpleegd op De Standaard op 22/11/2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171122_03201033

Eigen mening: Dit gaat ons allen aan. Als toekomstig leerkracht is het belangrijk om te beseffen dat directeurs vaak een zware job hebben. Zoals in de tekst gezegd wordt zijn er een aantal bijkomstige zaken die bij het educatieve aspect komen kijken. Als iemand die zelf een half jaar lager onderwijs heeft gedaan ben ik zelf al redelijk vaak met dit onderwerp in contact gekomen. Directeurs worden vaak gezien als iemand die de leiding heeft over de school, maar ook instaat voor het onderhoud van de school (kleine klusjes, in de vakantie al naar school moeten als er bijvoorbeeld iets met de elektriciteit is). Het is dus niet verbazingwekkend dat het een job is waar veel mensen snel in afhaken. Er zou vanuit de juiste instanties een oplossing moeten komen die deze taken verdeeld, of een waarin ze een persoon aanstellen die instaat voor deze zaken. Het feit dat hier al zo lang achter wordt gevraagd en er tot op heden nog geen oplossing is gezocht is gewoonweg hallucinant.