Inloggen

Bekijk de volledige versie : Vragen bij podium voor dubieuze predikers: ook Antwerpen stelde stadszaal ter beschik


Nick.D*.Schutter
21st November 2017, 10:29
[SIZE=4]Vragen bij podium voor dubieuze predikers: ook Antwerpen stelde stadszaal ter beschikking[/SIZE]

De conservatieve spreker Ali Houri gaf niet enkel een lezing in een zaal in het stadhuis in Genk, maar ook een lessenreeks in een zaal van de stad Antwerpen. "Dit had niet mogen plaatsvinden."

Niet enkel in Genk, maar ook in Antwerpen hebben de stadsdiensten een gebouw ter beschikking gesteld van de conservatieve Nederlander Ali Houri. In gemeenschapscentrum Den Tir, eigendom van de stad Antwerpen, heeft hij een lessenreeks gegeven over het gedrag en handelen van de profeet Mohammed.

Den Tir is in principe verboden terrein voor "levensbeschouwelijke activiteiten, erediensten en religieuze activiteiten". Bevoegd Schepen Fons Duchateau (N-VA) zoekt nog uit of de organisatoren hun goedkeuring hebben gekregen onder valse voorwendselen, of dat de administratie in de fout is gegaan. "In ieder geval had het niet mogen plaatsvinden", zegt zijn woordvoerder.

De lessenreeks van Ali Houri, alias broeder Alkhattab, is gestart op 19 september en zou volgens de aankondiging twaalf weken duren, maar het is onduidelijk of ze nu nog loopt. De vzw die zijn lezingen ondersteunt wil eerst onderzoeken wat er verteld is, of verteld wordt, voor ze een reactie geeft. Houri werkte in Antwerpen samen met de lokale afdeling van VOEM, de Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims. Niet VOEM zelf, maar een vrijwilliger zou de lessenreeks georganiseerd hebben.

Procedures gevolgd

Houri's metgezel bij zijn omstreden lezing in Genk, de voormalige rapper Abid Tounssi, was dit voorjaar bovendien te gast in het Cultureel Centrum van Deurne. Daarvoor is dan weer schepen Caroline Bastiaens (CD&V) bevoegd. Volgens haar zijn bij die aanvraag alle procedures correct gevolgd.

Ook in Genk stelt burgemeester Wim Dries (CD&V) dat een screening voor de goedkeuring van het event geen problemen aangaf. Aan het centrum voor dreigingsanalyse OCAD is gevraagd of deze sprekers bij hen gekend waren, maar dat bleek niet het geval. De politieagent die tijdens de lezing op 30 september aanwezig was, kon geen oproepen tot geweld of haatzaaiende boodschappen vaststellen.

Een uitzending van het Nederlandse tv-programma Nieuwsuur liet echter zien hoe Abid Tounssi en Ali Houri in die zaal van het Genkse stadhuis aan jonge moslims vertelden dat ontucht, te korte jurkjes en een café binnenlopen zondig is, net als muziek beluisteren.

Minstens een deel van de avond zaten de mannen vooraan in de zaal, afgescheiden van de vrouwen achteraan. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) heeft het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om een onderzoek gevraagd.

"Religieuze gekken zaaien haat, zetten de bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil op het Genkse stadhuis", zei Demir. "Moet een stadszaal daarvoor dienen?"

Volgens de organisatoren zijn de feiten waarop Demir zich baseert, geen correcte weergave van die avond. "Dat dit politiek wordt gerecupereerd, op nog geen jaar voor de verkiezingen, is triestig en onnodig polariserend", zegt Luc Mahdi Osselaer van vzw Kompas.

Ook Abid Tounssi, die vroeger een populaire rapper was, maar ondertussen muziek heeft afgezworen, voelt zijn uitspraken uit de context gerukt. "Ze verwijten ons nu dat we vrouwonvriendelijk zijn, maar mijn videoclips waren pas vrouwonvriendelijk", zegt Tounssi. "Hoe bloter de vrouwen, hoe groter de kans dat ze in mijn clip kwamen."

Bron: https://www.demorgen.be/nieuws/vragen-bij-podium-voor-dubieuze-predikers-ook-antwerpen-stelde-stadszaal-ter-beschikking-b9b8bfea/

Eigen mening: Ik vind dat deze lezingen niet hadden mogen plaatsvinden in deze zalen. Deze predikers zetten de bevolking tegen elkaar op door hun vrouwonvriendelijke ideeën te delen met anderen. Ik denk echter ook dat wanneer ze deze zalen niet hadden mogen gebruiken ze hun ideeën wel op een andere manier naar buiten hadden gebracht. Desalniettemin ben ik het wel eens met Zuhal Demir dat een stadszaal niet dient voor zulke toespraken. Ik hoop dat ze in de toekomst in zulke zalen beter nazien welke mensen de lezing gaan geven en wat ze juist gaan vertellen.