Inloggen

Bekijk de volledige versie : Amerikaanse wetenschappers wijzigen voor het eerst een gen ín een mensenlichaam


Nathalie H*ybrighs
17th November 2017, 12:00
Amerikaanse wetenschappers wijzigen voor het eerst een gen ín een mensenlichaam

Wetenschappers hebben voor het eerst geprobeerd een gen aan te passen in een mensenlichaam. Een gewaagde poging om het DNA permanent te wijzigen en zo een ziekte te genezen. Dat meldt persagentschap AP.
Het experiment vond maandag plaats in Californië. De 44-jarige Brian Madeux lijdt aan het syndroom van Hunter. Dat is een zeldzame metabole ziekte, die veroorzaakt wordt door een gendefect op het X-chromosoom. De patiënt kreeg miljarden kopieën van een corrigerend gen geïnjecteerd, samen met een modificatietool om zijn DNA op een exacte locatie te veranderen

Of de ingreep geslaagd is, wordt pas later duidelijk. Over een maand kunnen de eerste signalen zichtbaar zijn, tests zullen uitsluitsel geven over drie maanden.
Madeux noemde het in een reactie aan AP "beangstigend" om de techniek als eerste te testen. "Maar ik ben bereid om het risico te nemen. Hopelijk zal het mij en andere mensen helpen."
Opsteker
Indien het experiment succesvol is, betekent dat een enorme opsteker voor het jonge onderzoeksdomein van gentherapie. Wetenschappers hebben in het verleden weliswaar al genen van mensen gewijzigd. Maar dat gebeurde telkens door cellen te veranderen in het labo, waarna ze teruggeplaatst werden in het lichaam. Daarnaast zijn er ook gentherapieën waaraan geen genoombewerking te pas komt.

Die methodes kunnen enkel toegepast worden voor enkele types van ziektes. Bovendien geven ze soms maar een tijdelijk resultaat, of kunnen ze niet op een welbepaalde plaats in het DNA toegevoegd worden waardoor ze mogelijk een nieuw probleem, zoals kanker, veroorzaken.
Het verschil is dat de aanpassing aan het DNA hier op een precieze wijze gebeurd is in het lichaam zelf. De DNA-tool die is meegestuurd met de cellen fungeert als een soort chirurg die het nieuwe gen op exact de juiste locatie plaatst. "We snijden het DNA open, voegen een gen toe en maken het DNA weer dicht", verduidelijkt Sandy Macrae, voorzitter van Sangamo Therapeutics, het bedrijf dat deze methode test voor twee metabole ziektes en hemofilie. "Het gen wordt een deel van je DNA en blijft daar voor de rest van je leven."
Risico
Dat betekent dus ook dat de ingreep niet teruggedraaid kan worden. Fouten die eventueel veroorzaakt worden, kunnen niet uitgewist worden. "Je speelt met moeder natuur", zegt onafhankelijk expert Eric Topol van het Scripps Translational Science Institute in San Diego aan AP. De risico's zijn vooraf niet volledig duidelijk. Maar de studies moeten wel voortgaan, meent hij, omdat dit de enige manier is om ongeneeslijke ziektes te behandelen.
Proeven bij dieren waren alvast bemoedigend. Volgens de National Institutes of Health, die de studies goedkeuren, zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat de techniek gevaarlijk is.*

Bron : De Morgen, 17/11/2017
https://www.demorgen.be/wetenschap/amerikaanse-wetenschappers-wijzigen-voor-het-eerst-een-gen-in-een-mensenlichaam-b0a75111/

Mening : Ik vind dit langs de ene kant beangstigend dat zo een dingen kunnen, want wat kan er dan nog allemaal maar misschien in de negatieve zin. Maar langs de andere kant vind ik dit geweldig. De wetenschap evolueert steeds meer waardoor er ook meer en meer ongeneesbare ziektes bestrijd kunnen worden. Zoals je kan lezen in dit artikel sterven mensen met deze ziekte meestal heel jong en dat zou hiermee kunnen veranderen. Nu is het natuurlijk afwachten tot de eerste resultaten van deze testen op mensen duidelijk worden, maar ik hoop oprecht dat dit lukt. Zo kunnen ook andere ongeneeslijke ziekten hopelijk binnen een bepaalde tijd bestreden worden.