PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Nieuwe Aarde’ ontdekt op kosmische boogscheut van onze planeet


Ruben.C*vens
16th November 2017, 13:25
Astronomen van het ESO hebben een planeet, Ross 128b, ontdekt waar mogelijk leven zou kunnen gedijen. De planeet is - astronomisch gezien - dichtbij, op amper 11 lichtjaar van onze Aarde. Overigens is het de dichtstbijzijnde ‘getempereerde’ planeet die rond een rode dwerg (een kleine zon) draait. Wetenschappers noemen de ontdekking belangrijker dan Proxima Centauri b en is het mogelijk dat Ross 128b tekenen van leven vertoont.

Het was een team van het European Southern Observatory dat de ontdekking deden. Met behulp van de High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), een heel geavanceerde telescoop, ontdekten wetenschappers dat rond de rode dwerg Ross b een aarde’achtige planeet cirkelde. Een rode dwerg is een kleine zon. Volgens berekeningen zou de planeet ‘getempereerd’ zijn, dat wil zeggen dat deze qua temperatuur gelijkaardig is aan onze aarde.

‘Nieuwe Aarde’ ontdekt op kosmische boogscheut van onze planeet
De HARPs waarmee de ontdekking gedaan werd.
Ook ligt de planeet relatief dichtbij onze aarde, op amper 11 lichtjaar.

'Ross 128b ligt erg dichtbij. Dat laat ons toe hem te bekijken met een telescoop', zo zegt de Franse astronoom Xavier Bonfils van de universiteit van Grenoble.

Overigens komt de planeet onze kant van het universum op. Tot heden blijft Proxima B de dichtstbijzijnde aarde-achtige planeet, maar deze draait in een baan om een ‘normale’ zon.

Stille rode dwerg

Aan de hand van onderzoeksgegevens van de HARPs-telescoop werd vastgesteld dat Ross 128b zo’n 20 maal dichter bij ‘zijn’ rode dwerg cirkelt, dan wij bij ‘onze’ zon. Dat is nodig gezien een rode dwerg veel minder fel schijnt dan de meeste sterren. De gemiddelde temperatuur op de exoplaneet zou tussen -60° en 20° Celsius liggen en ook de hoeveelheid straling ligt nog binnen de perken. Slechts 1,38 maal wat wij op Aarde over ons heen krijgen. De massa van de planeet is vergelijkbaar met die van de aarde (1,35 keer zwaarder)

Nog een pluspunt is dat deze rode dwerg ‘stil’ is. Vele rode dwergen bestoken hun omliggende planeten op regelmatige basis met dodelijke ultraviolette en röntgenstraling. Deze rode dwerg kent echter weinig zonnestormen waardoor de straling al bij al meevalt.

Nu gaan astronomen de atmosfeer en chemische samenstelling van Ross 128b bestuderen. Ook zullen ze op zoek gaan naar ‘biomarkers’ zoals zuurstof of de aanwezigheid van vloeibaar water.

Bron:
De standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171115_03187765

Mijn mening:
het feit dat deze planeet onze kant op komt vanuit het immensgrote heelal is een pluspunt, als we dan toch ooit in de toekomst naar een andere planeet zouden moeten verhuizen omdat onze aardse brandstoffen opgebruikt zijn. Maar het blijft volgens mij toch graaien naar wanneer dit punt zal vallen, en hoe we dan als mensheid er aan toe zijn.