Inloggen

Bekijk de volledige versie : Acht procent werknemers geconfronteerd met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer


brendon c*semans
12th November 2017, 03:38
Acht procent werknemers geconfronteerd met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer
Meer dan acht procent van de werknemers krijgt af en toe te maken met ongewenst seksueel gedrag op het werk. Dat blijkt uit een bevraging van 40.919 werknemers door de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk (IDEWE).
De bevraging over het psychosociaal welzijn op het werk werd afgenomen tussen 2016 en 2017. De gegevens werden verwerkt door Lode Godderis van de Divisie Milieu en Gezondheid van de KU Leuven. Daaruit blijkt dat 8,2 procent van de ondervraagden aangaf last te hebben van ongewenst seksueel gedrag. Het gaat vooral om vrouwen, maar ook mannen maken melding van ongewenst gedrag. Een op de 100 werknemers heeft daar zelfs wekelijke last van.
De meest voorkomende vormen van ongewenst gedrag waren:
Naar iemand lonken of iemand uitkleden met de ogen (6,7 procent)
Seksuele benadering via gebaren, uitspraken, sms, e-mail (3,2 procent)
Seksueel getinte aanrakingen (2,2 procent)
In de helft van de gevallen zijn de daders collega's, in de andere helft gaat het om bezoekers of externen buiten het bedrijf.
Gevolgen
Het ongewenst seksueel contact heeft belangrijke gevolgen voor het welbevinden en het functioneren van werknemers. "We zien bijvoorbeeld dat 43 procent van de werknemers die kampen met ongewenst seksueel gedrag zeggen zich emotioneel uitgeput te voelen, tegen 30 procent van hen die er geen last van hebben", zegt Godderis.
"Het ongewenst gedrag heeft ook een impact op het ziekteverzuim, ook daar is er een verschil van 12 procent. Het heeft ook een grote impact op de motivatie van de werknemers en het feit dat ze het bedrijf eventueel sneller zullen verlaten."
"Het is belangrijk om een beleid op te stellen op het werk, waarbij je duidelijk stelt wat de regels zijn en goed definieert wat ongewenst gedrag is", stelt Godderis. "Dat je weet dat als er zich incidenten voordoen, naar wie je je kan richten om dit te melden en dat die procedure duidelijk aangeeft hoe dergelijke klachten kunnen gemeld worden en wat het vervolg is."
Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/11/11/acht-procent-werknemers-geconfronteerd-met-ongewenst-seksueel-ge/
Mening:
Ik vind het nogal raar om een enquête te laten rondgaan over ongewenst seksueel gedrag op de werk vloer. Ik begrijp dat ze er iets aan willen doen en dat het best via die manier kan gebeuren maar is die term niet iets te open om er specifiek iets aan te doen. Want iedereen heeft natuurlijk een andere grens van seksueel overschrijdend gedrag, of is de grens tussen ongewenst en gewenst zo klein geworden dat we niets meer mogen doen om duidelijk te maken dat iemand knap is of om te laten merken dat die persoon je ziet zitten. Een goed voorbeeld van die grens is nagefloten worden sommige vrouwen hebben het graag dat ze aandacht krijgen van mannen op die manier en andere vrouwen vinden dat ongepast , dus waar kunnen we dan de grens trekken van ongepast gedrag. In de tekst staat er zelfs dat flirten of uitkleden met de ogen het meest voorkomende ongewenst seksueel gedrag is maar wat is er nu erg aan iemand die met je flirt. Wat ik zelfs erger vind is dat seksueel getinte aanrakingen vanonder is de top drie staat. Waarom vinden vrouwen het erger dat iemand flirt of iemand je uitkleed met zijn ogen, Zijn we zo preuts aan het worden dat niemand meer mag flirten? ik denk dat het je het probleem alleen maar kunt aanpakken door je eigen grenzen duidelijk te maken en sancties in te voegen wanneer er niets verandert .