Inloggen

Bekijk de volledige versie : Weyts: 'Zo gaat het eraan toe in de industriële landbouw'


Obry.N*ets
8th November 2017, 01:37
[SIZE=1]di 7 november 2017 19:59 | Bron: BELGA
[/SIZE]
Er zijn in de zes vestigingen van het kippenbedrijf van de familie Pyfferoen, waarvan Animal Rights gisteren beelden uitbracht, geen ernstige inbreuken vastgesteld. Dat blijkt uit het inspectieverslag. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zegt dat er strengere normen moeten komen, of het aankoopgedrag van de consument moet veranderen. 'Dit is nu eenmaal industriële landbouw.'

De beelden werden op 24 augustus en 30 september genomen in het bedrijf waar volgens Animal Rights tot 130.000 leghennen worden gehouden voor de productie van scharreleieren. Die worden verwerkt in bijvoorbeeld koekjes of mayonaise, of verkocht in de supermarkt als verse scharreleieren.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts stuurde na het opduiken van de beelden meteen een inspectieteam naar Wingene. 'Maandag zijn er twee vestigingen gecontroleerd, dinsdagochtend de andere vier. Er is tijdens de inspectie een aantal inbreuken vastgesteld, maar die zijn eerder beperkt en in regel met de Europese normen.' Er wordt nu nog een schriftelijk verslag opgemaakt en er wordt ook een proces-verbaal opgesteld. Dat zou woensdag klaar moeten zijn.

Weyts: 'Dit is een wake-up-call'

'De beelden die we hebben gezien, dat is industriële landbouw', reageert Weyts op Radio 1. 'Dat is misschien een wake-up-call voor veel mensen, maar zo gaat het er dikwijls aan toe. Dan zijn er twee oplossingen: ofwel moeten we met de sector, zoals ik nu doe, samenzitten en meer doen dan de Europese normen, ofwel moeten we als consument optreden en beslissen om enkel nog bio-eieren te kopen of eieren uit de vrije loop.'

Die Europese normen blijken volgens de minister te laag te liggen. 'Het bedrijf en de hele sector hebben er alle baat bij om de lat hoger te leggen.'

Vorig jaar al controle

Volgens VTM kreeg het bedrijf vorig jaar al controle en werden er toen maar liefst twaalf inbreuken vastgesteld. Zo werden de dieren onvoldoende verzorgd en was ook hun leefomgeving erg vuil. Bovendien werden te veel kippen in een te kleine ruimte gezet, kregen de zieke en gewonde dieren niet de nodige zorgen en werden de doden kippen niet dagelijks weggehaald.

Het bedrijf zou toen een aantal maatregelen opgelegd gekregen hebben, maar zou nadien niet meer gecontroleerd zijn.

Bron: 'Weyts: 'Zo gaat het eraan toe in de industriële landbouw'' (De Standaard), geraadpleegd op dinsdag 7 november 2017 via http://www.standaard.be/cnt/dmf20171107_03174014

Eigen mening:
Dierenwelzijn is de laatste jaren echt een hot topic geworden. Veel mensen pikken het niet meer als dieren slecht behandeld worden, in welke vorm dan ook.
Het is echt onaanvaardbaar dat kippen- en andere dierenbedrijven het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn, ook al laat de Europese regelgeving dat toe. Dat mag absoluut geen excuus zijn om dieren barbaars te behandelen. Toch is dat jammer genoeg wel de realiteit. Het is een vaststelling dat bedrijven nu eenmaal gewoon net datgene doen wat moet en meer ook niet. Daarom is het een goed plan om de Europese normen te verstrengen.
Wanneer zo'n inbreuken op die normen worden vastgesteld zou men harder moeten optreden. Nu zien we vaak een voorlopige sluiting als 'straf', in sommige gevallen mag de onderneming zelfs gewoon verder doen met haar activiteiten als 'de feiten niet ernstig genoeg zijn'. En na enkele weken of maanden mag het bedrijf gewoonlijk terug starten. Erg ongeloofwaardig is dit. Onbegrijpelijk. We hebben nood aan een dierenwelzijnspolitiek die hard optreedt, en niet kijkt naar economische belangen maar naar welzijn.
Maar in de politiek hebben we nu eenmaal geen vinger in de pap. En dus is de vraag wat we zelf kunnen doen. Serieuze inbreuken worden vaak breed uitgesmeerd in de media en zorgen voor een wake-up call. En dat is broodnodig. We hebben vaak nog niet door dat alles begint en eindigt bij de consument, bij ons. We moeten zelf stilstaan bij wat we kopen en eten; daar zet je zulke producenten schaakmat mee.